• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бащата на стъклената пирамида в Лувъра почина на 102 години

Бащата на стъклената пирамида в Лувъра почина на 102 години

/КРОСС/ Архитектът, който създаде стъклената пирамида в двора на Лувъра в Париж почина на 102-годишна възраст, съобщава „Ню Йорк Таймс". Американецът от китайски произход Ай Ем Пей беше автор на проекти за обществени сгради, хотели, музеи, училища и много други.

Основна характеристика на работата му бяха прецизната геометрия и благоговението пред светлината.

Когато Ай Ем Пей проектира и предлага 21-метровата пирамида в Лувъра, направена от рамка от стомана и стъклени панели, много парижани са възмутени.

Един от френските вестници нарича пирамидата "пристройка на Дисниленд", а организация за защита на природата казва, че "мястото й е в пустинята".

Ай Ем Пей нарича пирамидата най-трудния проект в кариерата си. Тя е открита през 1993 г., като вече се е превърнала в нещо, с което парижани и гостите на френската столица са свикнали или дори харесват.

Повечето големи проекти на Ай Ем Пей са сгради в САЩ, като библиотека в Дорчестър, Масачузетс, изследователски център в Боулдър, Колорадо, кметството в Далас, Тексас и източното крило на Националната галерия на изкуствата във Вашингтон.

Когато печели престижната награда за архитектура Прицкър през 1983 г., Ай Ем Пей използва бонуса от 100 хиляди долара, за да започне програма за обучение на амбициозни китайски архитекти в Съединените щати.

Самият Ай Ем Пей е имигрант, който се преселва в САЩ през 1935 г. Дребният азиатец с големи очила се жени за съпругата си Ейлийн през 1955 г., двамата имат четири деца. Две от тях стават архитекти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.