• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Йордан Христосков участва в откриването на рудника край Мадан

Йордан Христосков участва в откриването на рудника край Мадан

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва днес в откриването на рудника „Върба-Батанци" край Мадан. Рудникът е затворен през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 г.

„Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места", заяви вицепремиерът.

„Във възстановения „Върба-Батанци" до момента са открити 150 работни места", каза министър Христосков. Той допълни, че до края на годината персоналът ще се увеличи до 200, а на по-късен етап ще нарастне до 400 души.

„Върба-Батанци" е първият рудник в България, който влиза в експлоатация през последните 25 години. От 2012 г. насам в „ГОРУБСО-Мадан" и „Върба-Батанци" са инвестирани общо над 52 млн. лева.

„Средната заплата в предприятията е 1500 лева, осигуровките се плащат навреме, а всички изисквания за безопасен труд се спазват", съобщи министърът.

„От открития днес „Върба-Батанци" рудата ще се извозва подземно до флотационна фабрика в Рудозем. Това високотехнологично решение е доказателство за навлизането на новостите от науката в практиката, което ме прави щастлив", подчерта вицепремиерът Христосков.

Вчера той се включи в тържествата по отбелязването на празника на град Мадан и честването на Деня на миньора в Мадан и Златоград. Пред миньорите и жителите на Мадан вицепремиерът увери, че всички програми и мерки за заетост ще продължат. Те са особено важни за региони с ниво на безработицата значително над средното за страната, какъвто е Мадан с 25.8%.

„Ще стартираме и нови програми за заетост с акцент върху младежите. Курсовете за квалификация и преквалификация също са приоритет, защото чрез тях човек може да премине от временна към постоянна работа", подчерта вицепремиерът.

Той пое ангажимент да предложи решения за пропуските в законодателството при пенсионирането на миньорите. „С тези промени ще се гарантира, че миньорите, които ще се пенсионират от 2015 г., ще получават същите пенсии като колегите им, които вече са пенсионери", поясни министърът.

Днес в 20:30 часа вицепремиерът Христосков ще присъства на тържествена заря-проверка на връх Шипка. Събитието е част от националното честване „Шипченска епопея".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.