• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

На 15 август Църквата отбелязва Успението на Божията Майка

На 15 август Църквата отбелязва Успението на Божията Майка

/КРОСС/ На 15 август Църквата отбелязва Успението на Божията Майка. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир "Успение Богородично".

В празничния ден - 15 август - богослужението в съборния манастирски храм ще започне в 7,30 ч. с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 9,00 ч. празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на БПЦ.

След богослужбата в храма, към 11 ч. чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.
На Успение Богородично е посветен и вторият по големина български манастир - Бачковския, който също отбелязва храмовия си празник в този ден, както и много други грамове и манастири в България. Празнични богослужения ще бъдат отслужени във всички храмове на Българската православна църква.


Според църковното предание веднъж, по време на пламенна молитва по-скоро да бъде освободена от тялото си, пред Пресвета Богородица застанал Архангел Гавриил и ѝ известил Волята Божия за Нейното успение (заспиване), което трябвало да стане след три дни. Когато дошло време, апостолите вдигнали одъра и с песнопения го понесли през град Йерусалим в близкото село Гетсимания. Всички вярващи вървели подир пречистото тяло, над което се носел сияещ кръгъл облак, който озарявал цялото шествие, и ангелското пение се сливало с гласовете на вярващите. Апостолите погребали тялото в пещерата при Гетсимания и затворили с камък входа й. В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата и през всичкото време над това място пеели ангели.

На третия ден след успението на св. Богородица пристигнал ап. Тома. Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. В желанието си да го утешат апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и че на мястото, гдето било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата, с която я били покрили.
По-късно над пещерата, където било положено тялото на Божията Майка, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка. Тоя празник е един от дванадесетте велики празници.

Установен е от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се споменават от блаж. Августин и блаж. Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне (6 август), а други - преди Успение на Пресветата Богородица (15 август). Константинополският събор, свикан през XII век определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.