• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите

Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите

/КРОСС/ Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите. Потребители масово се оплакват от изкуствено надути цени или некачествени ремонти от строители, които работят без договор. Какви са правата ни, ако майсторът си тръгне в средата на ремонта? Или ни вземе с пъти повече от договореното? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Най-често жалбите са свързани с неспазване на предварително уговорени срокове и цени, лошо качество на работата и дори измами, при които майстори фантоми взимат капаро, след което изчезват.

При бърз преглед на форумите за строителство в интернет откриваме десетки предупреждения от измамени след ремонти това лято. Сред потърпевшите е и потребителят Ани Чиликова. След дълго търсене на майстори получава оферта за 2 хил. лв. за преустройство на терасата в апартамента си.

Имахме уговорка за крайна цена, отделно за труд и отделно за материали. Накрая сумата скочи почти двойно. Ремонтът продължи доста повече от предвиденото време, от предвидените средства, за които се бяхме разбрали, и за съжаление се оказа некачествен, разказа Чиликова. Истинските проблеми започват, когато вижда резултата. Покривът беше изпълнен много лошо. Не беше добре хванат, беше опасен за всички наоколо и се наложи демонтаж и поставянето на нова конструкция и нов покрив, поясни тя.

Тогава обаче е късно. Тъй като Ани вече е платила капаро. И то в пълния размер на ремонта.

Глупава постъпка. Знам, че е много глупаво, но ме помолиха. Трябвало да заминават за море. Уговорихме се да си довършат работата преди това. И аз постъпих човешки - дадох им цялата сума, каза още Ани Чиликова.

Измамните майстори привличат клиенти с обещания за нереално ниски цени и бързи срокове, разказва собственикът на една от фирмите за ремонти в София. Повече от половината му клиенти търсят услугите му, след като вече са опарени от „пишман" майстори.

Взимат по няколко обекта наведнъж. Идва при вас, при съседа, при някой друг - на всички обещават, че ще ги свършат веднага, но това е до момента, в който вземат капаро и от там нататък клиентът е зависим, разказа още Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.

Уж ниската цена, която откриваме в офертите, бързо скача в хода на ремонта, разказва професионалният майстор Александър Благоев. С допълнителни дейности и услуги, които в началото са премълчани. Цената на ремонта се дава „на око", а до края нараства поне с 25 %. Често и двойно.

Могат да излъжат в квадратурата. Ако е 20 кв., а кажат, че са 40 - хората ги интересува крайната цена. При плочките няма какво реално да оскъпи, но винаги могат да измислят, че плочката не е първо качество, че не е равна и няма прав ъгъл, че не можеш да регулираш фугите. В повечето случаи така лъжат и оскъпяват цената, каза още Александър Благоев, управител на фирма за ремонти.

Дали цената на ремонта е реална за пазара можем да сравним с оферти на лицензирани фирми в строителството, съветват от бранша.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

"Потребители масово се оплакват от изкуствено

В сравнение с съседските ни държави цените във всички големи вериги, хранителни, строителни и интериорни са също безбожно надути, но не ревете. Защо? Защото за разлика от домашните майстори веригите се водят "инвеститори" ли????

19.09.2019 10:45:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.