• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Макаров: Нека живее вечно руско-българското приятелство

Макаров: Нека живее вечно руско-българското приятелство

/КРОСС/ „Нека вечно живее руско-българското приятелство". Това пожела в приветственото си слово извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров по време140-годишнината от освобождението на София от турско робство, предава „Фокус".

„За мен е голяма чест да представям Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от освобождението на град София от османското иго. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга - резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си - живота си заради бъдещето на братския български народ", заяви Макаров.

По думите му днес понякога може да се чуе, че не бива да се живее с миналото, че е крайно време да се остави благодарността към руските освободители и да се премине към новите идеали.

„Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър II? Нали въпреки масовите настроения в полза на поробените славянски народи, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, само Руската империя намира смелостта да провъзгласи открита война срещу Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата в нея е станала наша обща", допълни той.

Според него да помним подвига на нашите предци не означава да живеем с миналото.

„Това означава да бъдем благодарни потомци, достойни за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека всяка година пред този монумент се събират хора, за да почетат паметта на загиналите войници. Нека вечно живее руско-българското приятелство", каза още Анатолий Макаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Народ, който не помни и уважава миналото си, няма бъдеще!

04.01.2018 18:42:10

Анонимен

Поклон!

04.01.2018 16:21:13

с дълбок поклон...

" ........ Освободителя нашего ,императора Александра Николаевича и всех войнов павших на поле брани за веру и освобождение Отечества нашего да поменет Господ-Бог во Царствием Своим ............" Когато се промени св.Литургия и започне да се пее......освободителя нашего Джорджа Вашингтоновича!!!!!!!!! ,тогава ще угасне вечната признателност на българския народ към братята руси.

04.01.2018 15:40:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.