• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Борисов нямало да се извинява за депоратирането на евреите от Македония

Борисов нямало да се извинява за депоратирането на евреите от Македония

/КРОСС/ Българският министър-председател няма да поднася извинение за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, тъй като българската държава и българският народ няма вина за онези драматични събития, пише Епицентър.бг.

Утре премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев откриват в Скопие мемориал и ще участват във възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Двамата ще отдадат почит към паметта на онези 11 343 евреи от Македония, които през пролетта на 1943 година тръгнаха към лагерите на смъртта.

Преди ден сайтът Клуб 3 пусна мълвата, че се очаква в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

"Няма такова нещо. Не може да има извинение за нещо, за което няма вина", заяви пред Епицентър.бг член на делегацията, която съпровожда премиера.

Публикацията в Клуб 3 предизвика брожения след политиците и негативни коментари в социалните мрежи, които подчертават, че ако Борисов се извини, това би било огромна грешка, която ще има непоправими последици.

Възникналото напрежение накара партията на Валери Симеонов да излезе с гневна декларация, напомняйки, че "такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ - ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!"

Извинението означава признание за вина, което води до компенсации. Това означава България да стане постоенен донор на Македония, което е абсурдно. За същото могат да претендират Сърбия и Гърция.

И досега в някои македонски медии и исторически трактовки се прокарва обвинението, че България не е успяла да спре депортирането на тези 11 343-има души, както е спасила всичките свои 48 000 еврейски поданици. Истината е, че избитите евреи от Македония не са били български граждани - те са били германски военен трофей, поясни проф. Божидар Димитров. Българската държава не е имала възможност да окаже съпротива на депортацията от тези райони по време на хитлеристката окупация на Вардарска Македония и Егейска Тракия.

Преди германското нападение над Югославия през април 1941 г., брооят на евреието във Вардарска Македония е 7762. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на нацията те не са можели да получат българско гражданство. През март 1943 г. те са изпратени в концлагера Треблинка в окупираната от германците Полша, където са унищожени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Горд съм, че съм потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост за спасението на близо 50 000 свои граждани", заяви снощи Борисов на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали".

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност, се посочва в съобщението от "Дондуков" 1.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КЪДЕ ВИДЯ ОМРАЗА БЕ, КАПУТ

12.03.2018 18:49:24

Анонимен

ОМРАЗАТА Е В РУСОФИЛИТЕ.НЕ ТЪРПЯТ ДРУГОМИСЛЕЩИ

11.03.2018 22:32:21

Анонимен

ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ ЗА ПРЕМИЕРА.

11.03.2018 20:02:15

Сами

Спасителят от банкянската кочина БгКомП-мутро-милиционерът Боки щел да ходи в Скопие да "СПАСЯВА" СМкКом-криминалния шиптарски капут Зоки от струмишките кенефи?! Че се клатело правителственото му цукало и екс-ком-партията му! Да им е блазе на "СПАСЕНИТЕ"!

11.03.2018 19:44:19

Анонимен

В подписаният от Борис-3 Закона за защита на нацията е имало характерни за фашизма, сталинизма, хитлеризма и национал-социализма мародерски рестриктивни мерки НА ЕТНИЧЕСКИ ПРИЗНАК, изпълнявани и прилагани от българските административни, съдебни, полицейски и военни власти: въдворяване в лагери и провинциални села без престъпление и без съдебна присъда; специално мародерско данъчно облагане, национализация и конфискация на собственост на етнически признак; етнически квоти и забрани за ВУЗ, професионални и занаятчийски гилдии; задължителен за носене етнически отличителен знак; мародерстване на ценности и пари, вкл. вадене на златни зъбни коронки и т.н. Членовете на български казионни националистически структури (легионери, бранници, паисиевци, ратници, ...), партийни патриотари и чиновници са вършели безнаказано и с безучастното съучастие на българските власти терор, насилие, грабежи, палежи, рекет, ... над беззащитни деца, жени, старци, чиито мъже са били насилствено интернирани за безплатна работа в държавни лагери! Освен това депортацията на македонските и тракийски евреи е извършена от българските власти, като транспорта им (с БДЖ и кораби по Дунава) е бил за сметка на българскта хазна, която допълнително е плащала на Германия по 300 златни дойчмарки "за всяка депортирана глава"! Това ли е българското държавно "СПАСЕНИЕ" на евреите, за което наследниците на българските "спасители" искат благодарност и награди от своите жертви?! Такова ли "СПАСЕНИЕ" замислят и днес за недоволните, несъгласните, непримиримите, македонците, помаците, турците, циганите, .... в България, че дори се застраховат срещу протести и съпротива за бъдещите си безобразия и мародерства - виж Договора за "добросъседство" с Македония от 01.авг.2017г.?!

11.03.2018 19:24:18

Анонимен

Правилно ! Българсият народ, жертва на физически репресии и асимилиране от всички негови съседни държави, е бил в своята история пословично толерантен към всички свои малцинства. Дори турците по време на т.н. възродителен процес, осъществен от комунистическата тоталитарна власт, са били принудени единствено да сменят имената си, но не са били обект на физическо унищожение. И въпреки това, под натиска на недоброжелателни към народа ни външни сили Българската държава е системно унижавана и принуждавана да се извинява на всички за всичко ! Това е груба грашка !!! Не България, а Германия създава концентрационни лагери и нарежда на всичките й подконтролни Европейски държави да предадат за депортиране своите евреи. Да не забравяме все пак, че военната окупация на Югославска и Гръцка Македония е извършена от Германия и евреите в тези земи не са били български граждани ! С какви аргументи би могла Българската държава да се възправи срещу Хитлер ?

11.03.2018 18:24:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.