• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

България и Македония са близо до договора за добросъседство

България и Македония са близо до договора за добросъседство

/КРОСС/ „Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предава „Фокус".

Новият македонски премиер е на посещение в София, като по-късно трябва да се срещне и с президента Румен Радев. Именно договорът за добросъседство и бъдещето на Македония в Европа бяха основните теми на разговор между двамата премиери.

„Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим", каза още Зоран Заев.

Бойко Борисов също потвърди, че е споразумението за добросъседство скоро да стане факт.
„По договора за добросъседство с Македония сме много близо", обяви премиерът на България на пресконференцията след срещата.

„Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме с премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори. След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", допълни Борисов и отново постави акцент върху строежа на пътища и магистрали между двете страни.

„Убеден съм, че ако се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна", добави той.

Борисов каза още, че се надява външните министри на двете страни на 2 август със своите екипи да намерят правилното решение.

„Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство", каза още Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС.

„Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово", каза още Бойко Борисов.

„България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС. Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС, обединените Балкани минава първо през вътрешна политическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит. Когато се чухме по време на атаката в македонския парламент, Заев заяви, че след като стане премиер, след Брюксел ще дойде в България. Оценявам, че си държи на думата", заяви Борисов.

"Дестабилизацията на Македония означава дестабилизация на нашите граници. Ние сме за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС", обясни Борисов.

От своя страна Заев допълни:

„Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще. Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Не сме тук само да поискаме помощ. Намеренията ни са истински. Искам да кажа на приятелска Гърция - трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС", добави той.

По думите му, изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече.
"Те искат да видят, че си подаваме ръка. Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Вярвам, че това ще направи освен България и Гърция", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.