• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Еврокомисията препоръчва старт на преговорите за приемане на Македония и Албания в ЕС

Еврокомисията препоръчва старт на преговорите за приемане на Македония и Албания в ЕС

/КРОСС8 Европейската комисия ще препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания. Това заяви комисарят по политиката на разширяване и добросъседски отношения Йоханес Хан в интервю пред немското издание Die Welt.

„Европейската комисия скоро ще препоръча на страните-членки, вероятно до лятото, да започнат преговори с Албания и Македония. Народите на тези страни заслужават конкретна европейска перспектива. Смятаме, че двете страни са направили значителни реформи в миналото и са квалифицирани за тази стъпка ", заяви Хан.

Но вероятността за интеграция на Македония в Европейския съюз зависи от разрешаването на различията в името. Това беше повторено от гръцкия президент Прокопис Павлопулос, който каза, че Гърция ще подкрепи интеграцията на Македония в евроатлантическите структури само ако въпросът за името бъде решен и това е възможно само ако Скопие промени конституцията си.

"Искаме Бившата югославска република Македония да се интегрира в НАТО и ЕС, защото е приятелска страна. Но за да се случи това, те трябва да зачитат историята, международните и европейските права. Трябва да се намери решение на проблема с името, което би премахнало всякакви следи от иредентизъм. И председателят на Европейската комисия, Юнкер преди каза, че всеки, който иска да се присъедини към ЕС, първо трябва да реши проблемите си. Така че, мисля, че първата стъпка в правилната посока за Бившата югославска република Македония би била да се променят някои членове на Конституцията, за да се премахнат следите от иредентизъм. Това се отнася до националност и език ", заяви Павлопулос.

Премиерът Зоран Заев след вчерашната среща с германския канцлер Ангела Меркел и подкрепата, която е получил от нея, изрази оптимизъм, че този въпрос ще бъде решен още преди срещата на върха на НАТО, която трябва да се проведе през юли. Заев поиска от ЕС да направи индивидуална оценка за началото на преговорите за членство с Македония.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.