• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Изследване: Българите и македонците сме една нация, но два народа

Изследване: Българите и македонците сме една нация, но два народа

/КРОСС/ 51% от българите смятат, че с жителите на Македония сме или два близки народа, или част от един общ. Това показват данни от изследване на Института за политика. Най-позитивни са нагласите във възрастовите групи 26-35 г. и над 65 г.

„Ние робуваме на едни митове за това как се е отразила новата история на България върху отношенията между двата народа. Смятала съм, че тези отношения са развалени. Резултатите показват, че българите пълнят съдържанието на понятието „толерантност" към Македония и македонските граждани", коментира пред bTV съоснователят на Института за политика проф. Антоанета Христова.

По думите й проучването показва, че за повечето анкетирани разделението е станало изкуствено и хората помнят родствените корени. Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните лица. 27% казват, че тя няма отношение към съвремието.

91% от българите твърдят, че езикът, който говорим, е един и същ или с общи корени. Само 8% смятат, че български и македонски са различни езици.

В същото време 43% от запитаните признават правото на Македония да определя езика си като самостоятелен. На въпроса дали има македонска нация, различна от българската, 72% отговарят, че македонската нация е създадена през 20-ти век и е близка до българската.

Общата нагласа е: една нация, два народа, посочват от института.

Като по-неприятна тенденция се отчита, че най-младите, между 18 и 25 години, са най-слабо запознати с историята на България и Македония. Това е валидно за 30% от тази възрастова група. „Младите не знаят нищо, различават се рязко от останалите. Утре те ще преживеят разделение, ако ученето по история не създаде реперите на националната идентичност", предупреди проф. Христова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-скоро - един народ, две държави, две нации! Македонската нация, образувана през последните 100 години, и особено след Втората световна война под диктата на Коминтерна, се състои от български, албански и други етнически групи. Българската нация се състои от български, турски и пр. етнически групи.

17.11.2017 18:11:31

Анонимен

"Една нация, два народа" По-голяма глупост скоро не бях чел...

17.11.2017 10:47:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.