• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония

Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония

/КРОСС/ Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония. Един милион и осемстотин хиляди македонци ще избират между трима кандидати: Стево Пендаровски, издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река. Изборите са първите след промяната на името на страната и са тест за управляваща коалиция на премиера Зоран Заев.С финални митинги социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ приключиха предизборната кампания за първите президентски избори в Северна Македония след промяната на името.

Хиляди жители на Охрид се събраха на площада, за да подкрепят Стево Пендаровски - кандидата на управляващата коалиция.

От Охрид премиерът Зоран Заев призова македонците да гласуват за Стево Пендаровски, който щял да служи на всички граждани на Северна Македония от всички етноси.

Стево Пендаровски, който обещава да продължи политиката на добросъседство с България, даде дума:

На другия край на страната в Щип кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова обеща, стане ли президент, ще ревизира Преспанското споразумение с Гърция за спора за името.

Опозицията призова за предсрочни избори, ако управляващите загубят президентския вот.

Според Владо Перев, македонски българин - журналист от Скопие, Стево Пендаровски ще продължи сближаването с България. Но страната няма да получи дата за преговори с ЕС през юни заради нерешените проблеми. Владо Перев: Нема реформи в съдебната система, нема реформи в икономиката, няма реформи в инвестиционната политика, нема казнивост. В Македония всеки може да извърши било како кривично дело и да остане неказнен, стига само да познава един човек - в правосъдието или в министерствата. В Македония владее абсолютна беззаконност.

Според експерти, много от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур между Пендаровски и независимия албански кандидат Блерим Река и всичко ще се реши на втори тур на 5 май.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.