• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Гърците са категорични: Скопие не трябва да използва "Македония" в новото си име

Гърците са категорични: Скопие не трябва да използва "Македония" в новото си име

/КРОСС/ Почти 70 процента от гърците са против да се използва името "Македония" от бившата югославска република, показва социологическо проучване на Marc за гръцкия вестник "Прото тема", предава news.bg.

Общо 68% от респондентите заявяват, че Атина не трябва да се договаря със Скопие в спора за името, ако включва Македония. Само 23,6% подкрепят компромис.

Социолози коментират, че проучването потвърждава тежката ситуация, пред която е изправена гръцкото правителство, докато преговарящи от двете балкански държави се опитват да разрешат 25-годишния спор.
Гръцкият военен министър Панос Каменос поиска организиране на референдум по казуса.

Проучването показва, че гръцките партии като цяло са против използване на името "Македония". Според сондажа 73,3% от анкетираните в Македония и Тракия в Северна Гърция са против. Процентът е значително по-нисък в южната част на страната. Например в Атина 62,5% са против компромис.

Както е известно Гърция не признава Република Македония под това име и поради тази причина в международни институции, включително и ООН, страната фигурира под названието Бивша югославска република Македония. Името е и причина Атина от дълго време да налага вето на Скопие за започване на преговори за влизане в НАТО. Причината е, че според Гърция по този начин от Скопие предявяват претенция към цялата географска област Македония, която както е известно в голямата си част се намира и в Гърция, а и в България.

В последния месец имаше раздвижване по темата, като от македонска страна показаха, че са склонни да променят сегашното си конституционно име Република Македония. Като най-възможен вариант обаче изпъква Нова Македония, което очевидно също не се харесва на гръцкото население.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.