• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Вигенин: Парламентът ще следин за преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС

Вигенин: Парламентът ще следин за преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС

/КРОСС/ "Народното събрание ще продължи да следи и да настоява за по-активна работа и начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС през следващата година". Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин при откриването на дебат на тема „Западните Балкани - ясна пътна карта за бъдещето". Форумът беше организиран от Европейския икономически и социален комитет.

"Фокусът на българското председателство на Съвета на ЕС върху разширяването със страните от Западните Балкани не беше с шестмесечен срок, а остава и занапред ключов приоритет за България", подчерта Кристиан Вигенин. "Страните от региона принадлежат към европейското семейство и България подкрепя техните усилия по този път", заяви той и добави, че това е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна, сигурна и обединена Европа, базирана на общи ценности и споделени интереси.

"ЕС е основен търговски партньор на Западните Балкани със 72 % от износа и 58 %от вноса", посочи заместник-председателят на Народното събрание. Той подчерта, че политиката за разширяване е движеща сила на реформите и инструмент за гарантиране на траен мир, сигурност и просперитет на региона. Съжаляваме, че през октомври не беше възможно вземането на решение за начало на преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония", отбеляза Кристиан Вигенин. Вигенин посочи, че България подкрепя силно европейското бъдеще на Република Северна Македония и Албания, но отбеляза, че българската подкрепа не е безусловна. "Настояваме, че поддържането на добросъседски отношения е сред водещите критерии и ще продължим да следим отблизо прилагането на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония", каза той. "Има известен блокаж и от страна на Република Северна Македония е поискано временно преустановяване на работата на комисията, създадена с този договор, а напредъкът по другите елементи също не е голям. Надяваме се този процес да бъде отпушен след изборите в Република Северна Македония", добави заместник-председателят на Народното събрание.

Драгомир Стойнев: Трябва да се даде шанс на Албания и Северна Македония за европейско развитие

"Като председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове съм щастлив, че Народното събрание е домакин на дискусията „Западните Балкани - ясна пътна карта за бъдещето" ", подчерта зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. "Няма как като европейски граждани да не сме разочаровани от това, което се случи преди няколко месеца", посочи той и добави, че по негово мнение отношението на ЕС не отговаря на усилията, които те са положили, за да има европейска перспектива за младото поколение.

"Трябва да се даде шанс на Албания и Северна Македония за европейско развитие и всякакви извинения не могат да бъдат приети пред разочарованията на тези хора", добави той. Председателят на КЕВКЕФ изрази увереност, че Франция също ще подкрепи европейското бъдеще на Западните Балкани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.