• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ципрас: Трябва да признаем - вече 25 години Република Македония е призната под това име

Ципрас: Трябва да признаем - вече 25 години Република Македония е призната под това име

/КРОСС/ Учудващо или не, излъченият от националистическата партия СИРИЗА премиер на Гърция Алексис Ципрас, не подкрепи протеста на десетки хиляди гърци, които излязоха по улиците на Солун, за да изразят категорична позиция „Македония" да не бъде включвано в името на държавата, която понастоящем в южната ни съседка наричат Бивша югославска република Македония.

Както Гърция не признава държавата под консистуционното ѝ име Република Македония и в последните дни се водят преговори между двете страни за разрешаване на спора.

„Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава. В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името Република Македония от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат Бивша югославска република Македония. И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония" в едно съставно име - географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи", обяви Ципрас, цитиран от БГНЕС.

Любопитно е, че само преди ден гръцкият министър-председател обаче обяви, че нямало такона нещо като македонска нация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

прецакани българи и гърци

целият зор е нато,и асан да ги кръстят се тая,тая държава много скоро албанците ще и мислят име,така че не се хабете,в най добрия случай ще е територия на америка

22.01.2018 17:00:26

Анонимен

За да се излезе от лайненото юнашко ма ке положение, трябва да се направят две крачки назад, и от двете страни по една. Нова Македония, говори, че това е нова страна. -------Нова Каледония, нов Уелс ... Нова Дания, Нова Швеция, Нова Норвегия, Нова Германия (все градове в САЩ) и т.н.? Град Нова Германия има също в Канада и РЮА. Дори един от австралийските щати е именуван Нов Южен Уелс. Тези много „нови“ географски обекти – Ню Йорк (New - "ню" означава "нов"), Нова Англия, Ню Джърси, ........ А общото между италианския град Венеция и латиноамериканската държава Венесуела.... Иначе макетата да изберат охридското "царство" като име и това е. Някога земите край нас сме наричали Вардарска Македония. Интересно на референдума албанците кое име ще предпочетат. Илирия? Това с референдума е таралеж в гащите.

22.01.2018 09:01:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.