• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Русия: Говори се за подялба на Македония между Албания и България

Русия: Говори се за подялба на Македония между Албания и България

/КРОСС/ Дестабилизацията на Македония е предизвикана отвън. Някои виждат възможност за подялбата й между Албания и България, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на Федерацията (горната камара на парламента). 

„Зад събитията в Македония стои желанието да се въздейства върху правителството на Никола Груевски във връзка с отказа му за да присъедини към санкциите срещу Русия", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Като направи аналогия с Украйна и Йемен, той отбеляза, че „нещо подобно се опитват да организират в Македония, където неконструктивно се стремят да използват албанския фактор".

„Македонските събития се управляват твърде грубо отвън. Опитват се да обвинят правителството на Груевски, че не изпълнява поетите задължения пред населението, но зад това стои желанието да му се въздейства във връзка с отказа му да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата му за „Южен поток" и готовността да сътрудничи за реализацията на други варианти за доставка на горива, включително и варианта на т. нар. „Турски поток".

„Много тъжно и опасно е, че за тази цел се опитват да задействат албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение (през 2001 г. - бел. ред.). А сега текат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо пък да не се разчлени: една част да се даде на Албания, а друга - на България", каза руският външен министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.