• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Обвинения, нападки и победа за Макрон срещу Льо Пен в напрегнат дебат

Обвинения, нападки и победа за Макрон срещу Льо Пен в напрегнат дебат

/КРОСС/ Обвинения и нападки във връзка с бъдещето на страната, еврото и начините за борба с тероризма си размениха двамата кандидати за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон във финален телевизионен дебат преди балотажа в неделя.

Докато Макрон твърдеше, че лидерът на крайнодесните е „недостойна" за държавен глава, Льо Пен обвини своя противник, че „раболепничи" пред големите банки и Европейския съюз.

За Льо Пен дебатът, продължил два часа и половина, беше последната голяма възможност да спечели гласоподавателите със своята програма. В крайна сметка обаче 63% от гледащите сблъсъка на двамата кандидати заявиха, че Макрон е бил по-убедителен. Освен това проведеното запитване е показало, че две трети от гласувалите на първи тур за крайнолевия кандидат Жан-Люк Меленшон са приели Макрон като по-убедителен. По същия начин са реагирали и 58% от гражданите, които на 23 април подкрепиха консерватора Франсоа Фийон.

Сред основните обсъждани теми бяха глобализацията, икономиката, сигурността и Европейския съюз.

Опитвайки се да покаже своите познания по редица въпроси, свързани с икономиката и пазара на труда, Макрон определи идеите на Льо Пен като „лъжи" и я обвини, че няма „сериозна програма". Той допълни, че тя „предлага излизане от историята", докато той ще „създаде силно евро и силни европейски политики, които да служат на интересите на Франция".

„Вашата стратегия е да казвате много лъжи. Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите", обяви Макрон, цитиран от "Франс прес".

"Макрон е кандидат на дивата глобализация, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси", бе отговорът на Льо Пен.

При обсъждане на темата за сигурността Макрон отбеляза, че политиките на лидера на крайнодесните могат да доведат до гражданска война.

„Ще бъда безкомпромисен и ще водя борбата (срещу тероризма) на всяко ниво, но капанът, който ни очаква, е това, което вие предлагате. Това е гражданска война", подчерта Макрон.

От своя страна Льо Пен обвини своя опонент, че не проявява достатъчно твърдост по отношение на ислямисткия екстремизъм. Льо Пен подчерта, че Макрон е „срещу всички сериозни предложения" за подобряване на сигурността и за борба с екстремизма след серията смъртоносни атаки във Франция.
„Имате снизходително отношение към ислямисткия фундаментализъм", допълни Льо Пен.

Що се отнася до международните отношения Макрон подчерта, че ще продължи да работи със САЩ и че Франция се нуждае от „силното сътрудничество с Вашингтон, за да гарантира сигурността си".

Бившият лидер на „Националния фронт" отбеляза, че ще иска да поддържа контакти с Русия, САЩ и Обединеното кралство, докато Лондон се подготвя за напускането на блока.

Макрон завърши дебата, обръщайки се към Льо Пен с думите: „Франция заслужава повече от Вас".

Лидерът на крайната десница пък отвърна:

"Макрон и аз имаме две радикално различни визии - едната е за продължаване на политиката на Франсоа Оланд и това е визията на Макрон, и моята визия на промяната, която аз представлявам".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.