• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Темата за Украйна на дневен ред между Макрон и Путин дни преди Г-7

Темата за Украйна на дневен ред между Макрон и Путин дни преди Г-7

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да убеди Русия да приеме протегната ръка на Украйна за водене на диалог. Това ще стане по време на срещата между Макрон и Путин този понеделник, дни преди срещата на върха на Г-7, която ще се състои между 24 и 26 август във френския курорт Биариц, съобщава АФП.

Макрон, който през 2017 . беше домакин на руския си колега във Версайския дворец, сега ще посрещне Путин в лятната президентска резиденция "Форт Брегансон" в Южна Франция. Там той се надява успешно да изпълни мисията си на посредник между Путин и новия украински президент Владимир Зеленски.

Всъщност, Русия бе извадена от така наречената констелация "Г-8" през 2014 г., след като анексира полуостров Крим, според международната общност - напълно незаконно. Малко след това в Източна Украйна избухна война между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти. Досега там, заради военните действия смъртта си са намерили 13 000 души.

Макрон е силно загрижен да постигне решаване на конфликта и смята, че избирането на Владимир Зеленски за президент на Украйна дава нов импулс за прекратяване на боевете.

През последните седмици Зеленски на няколко пъти е разговарял с Путин по телефона, като е изявил желание и за лична среща с него.

"Президентът Зеленски направи предложения, на които ни се струва, че президентът Путин трябва да даде насърчаващи отговори", обяви френски служител, пожелал анонимност. Според него "избирането на Зеленски ни дава немалко възможности за маневриране", добави служителят.

В същото време помощникът на руския лидер по международни въпроси Юрий Ушаков обяви, че през последните месеци диалогът между Франция и Русия се е "засилил" и че посещението на Путин е "логично продължение" на редовните му контакти с Макрон.

Посредническата роля за мира в Източна Украйна е основен акцент в работата на Макрон, който след встъпването си в длъжност през 2017 г. се стреми да разшири ролята на Франция на международната сцена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.