• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Еманюел Макрон напомни на Тръмп неговата „историческа отговорност“ за климата

Еманюел Макрон напомни на Тръмп неговата „историческа отговорност“ за климата

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон напомни на американския си колега Доналд Тръмп, че носи отговорност пред историята заради решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес, което даде в навечерието на днешната среща на върха за климата в Париж, Макрон заяви: "Съжалявам, че го казвам, но мисля, че това е голяма отговорност пред историята и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп, ще си промени мнението в идните месеци или години".

Френският президент е на мнение, че е "извънредно агресивно човек сам да вземе решение" за оттегляне от споразумението, сключено от над 190 държави през 2015 г. "Не съм готов за нови преговори, но съм готов да приема Тръмп, ако той реши да се върне към споразумението". На въпрос какви са отношенията му с Тръмп, Макрон каза, че с колегата му са разговаряли много открито и че отношенията им са много директни.

Френският президент Еманюел Макрон днес ще отправи призив към богатите страни и големите компании да увеличат финансирането за борбата със затоплянето на климата и да помогнат на по-бедните страни да се справят с последиците от климатичните промени.

Макрон ще е домакин на срещата на върха "Една планета" на втората годишнина от Парижкото споразумение за климата. То бе сключено от близо 200 държави, които се съгласиха да намалят зависимостта от изкопаемите горива и да ограничат глобалното затопляне.

Макрон ще се опита да покаже, че има напредък към постигане на тези цели въпреки че президентът Доналд Тръмп заяви през юни, че САЩ ще се оттеглят от споразумението.

Миналия месец френският президент каза, че има недостиг на конкретни проекти за реално финансиране. Около 50 световни лидери, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и знаменитости като Леонардо ди Каприо и Арнолд Шварценегер ще обсъждат как държавни и частни финансови институции могат да осигурят повече пари за борба с климатичните промени и как да бъдат възприети по-екологични стратегии.

Българският президент Румен Радев ще представи страната ни на форума в Париж, по покана на президента на Франция Еманюел Макрон, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Световната банка Джим Йон Ким

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.