• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Няма пострадали български военни при терористичен акт в Мали

Няма пострадали български военни при терористичен акт в Мали

/КРОСС/ Няма пострадали български военнослужещи при терористичния акт в Мали. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Атентатът стана в неделя вечер в популярния туристически курорт Кангаба, на 30 км от столицата Бамако.

Правителството на Мали съобщи, че петима заподозрени джихадисти са задържани след нападението в популярен туристически курорт до столицата Бамако, при което загинаха двама цивилни, предава „Франс прес".

Четирима нападатели са убити на мястото на атаката, каза министърът по сигурността Салиф Траоре пред агенцията. Жертвите са 3, а ранените десетина. Той добави, че 36 заложници са освободени след атаката в курорта. Повечето са граждани на Франция и на Мали.

Траоре изтъкна още, че една от жертвите е от френско-габонски произход. Върховният комисар по външните работи на Европейския съюз Федерика Могерини пък обяви, че двама от загиналите са служители на ЕС - португалец и малийка.

Джихадисти постоянно атакуват вътрешни и чуждестранни сили в размирни райони в северната и централната част на държавата, но рядко са извършвани нападения в и около столицата. Последният голям инцидент е от ноември 2015 г., когато нападатели щурмуваха хотел Radisson Blu. Атаката, при която загинаха 20 души, принуди правителството да наложи извънредно положение.

Според свидетели мъж е пристигнал с мотор в курорта и е започнал да стреля, след това пристигнали "двама или трима души" с друго превозно средство. Нападателите са крещели "Аллах е велик".

До момента никой не е поел отговорност за атаката.

От март 2013 г. България участва с екип военни медици в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.