• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Испания няма да замества Франция в Мали

Испания няма да замества Франция в Мали

/КРОСС/ Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария опроверга появилите се вчера съобщения за възможност испански войски да сменят френските в мисията им в Мали и Централноафриканската република, пише вестник El Pais. 

В този контекст се изказа външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия Маргайо в телевизионно интервю. Той допусна такава възможност, ако Франция отправи такава молба с цел да пренасочи своите сили към Сирия, ако получи международен мандат за това и ако идеята бъде одобрена от следващия испански парламент, който ще бъде избран на изборите на 20 декември.

След заложническата драма в Мали и след последвалата остра реакция от страна на испанската опозиция, днес заместничката на испанския министър-председател подчерта: „Испания през цялото това време и по всички тези въпроси търси и ще търси максимална координация и максимално единство. Няма да влизам в детайли кой ще взема определени решения, защото не са поставени за обсъждане. Не ни е отправяна молба, нито ни е правено предложение. Затова няма смисъл да си говорим с хипотези".

Испанското обществено мнение е крайно чувствително по темата за ангажиране на страната във военни мисии в чужбина след преживения ужас от големия атентат на мадридската гара „Аточа" на 11 март 2004 г., който се смята за отмъщение на ислямисти срещу испанската намеса в Ирак. Заради предизборната обстановка и нарасналата тревога покрай атентатите в Париж темата е особено деликатна за правителството в Мадрид.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.