• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ЕС удължава граничния контрол в Шенгенската зона с 3 месеца

ЕС удължава граничния контрол в Шенгенската зона с 3 месеца

/КРОСС/Държавите - членки на ЕС, в Шенгенската зона могат да продължат с още 90 дни временните гранични проверки, които извършват, съобщиха от пресцентъра на ЕК, която ще изпрати препоръката си до Съвета. Подобни проверки се правят по вътрешни шенгенски граници в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия заради бежанската вълна. Въпреки постепенното стабилизиране на ситуацията и въвеждането на серия от мерки за по-добро управление на външните граници, ЕК е на мнение, че все още не са изпълнени условията на Пътната карта "Завръщане към Шенгенската система".
"Значителен напредък за премахването на проверките на вътрешните граници, но трябва да затвърдим този напредък допълнително. Затова препоръчваме да се позволи на засегнатите държави членки да продължат временните гранични проверки за срок от още три месеца", заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.
ЕК отчете вчера и резултатите от работата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която беше сформирана преди 3 месеца. В рамките на този период са били изпратени над 1550 служители, които да помагат на страните членки по външните им граници. Те допълват съществуващия национален капацитет на държавите, възлизащ на повече от 100 000 гранични служители.
Междувременно ЕС и Малта обмислят възможности за ограничаването на бежанския поток, който се очаква да тръгне към Стария континент от Либия през пролетта. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и премиерът на Малта Джоузеф Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС, смятат, че "решителни действия са необходими преди настъпването на пролетта и лятото". Въпросът ще бъде обсъждан на неформалната среща на лидерите от ЕС, която ще се състои на 3 февруари в Малта. Мускат настояваше за сключването на споразумение с Малта, подобно на това с Турция от 18 март м.г. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обаче заяви пред Комисията по граждански свободи в ЕП, че властта в повечето държави в Северна Африка е крайно нестабилна и реално не е възможо да се водят преговори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.