• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Държавата изостави Зографския манастир

Държавата изостави Зографския манастир

/КРОСС/ Около 6 млн. лв. може да спасят от разруха Зографския манастир. Само за ремонта на параклиси и помещения в Банското крило на манастира са нужни 3 млн. лева. Там се намира килията, в която Паисий Хилендарски довършва „История славянобългарска". Основна реконструкция чакат и още два сектора от сградата.

Държавата на практика е изоставила българската светиня в Атон. От 2008 г. едва през април тази година София е дала само 200 хил. лева.

Депутати от предишния парламент ходиха няколко пъти на поклонение в обителта. През декември 2013 г. шефът на Народното събрание Михаил Миков увери игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий, че държавата ще окаже помощ. През февруари, т.г. като председател на комисията по вероизповеданията, Пламен Славов от БСП обеща, че властта ще осигури 1 млн. лв. за манастира. Към днешна дата обаче е преведена само една пета от тях.

Това се случило малко преди посещението на премиера Пламен Орешарски в Атон за Гергьовден. „По негово указание дадохме средства от нашия бюджет. Но още пари така и не бяха осигурени", обяснява директорът на Дирекция „Вероизповедания" в Министерския съвет Емил Велинов.

Сумата отишла за оборудване на нова библиотека. Купени са специални шкафове за съхранение на ценните книги на манастира. Останалата част била за довършване на южното крило на светата обител. За „Преса" Пламен Славов коментира, че обещаните 1 млн. лв. остават ангажимент на следващото правителство.

За последен път крупна сума за светата обител - 4 млн. лв. е преведена по време на кабинета „Станишев". След това, при управлението на ГЕРБ, финансовият министър Симеон Дянков категорично отказвал да даде пари за Зографския манастир.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.