• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Фотоизложба на български манастири край катедралния храм на Русия

Фотоизложба на български манастири край катедралния храм на Русия

/КРОСС/ Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев откри уникална фото-изложба на български манастири, която в продължение на един месец до края на септември ще гостува на Москва.

Експозицията, организирана от българското посолство и фондацията на храма "Христос Спасител", е разположена на едно от най-знаковите места в Москва - в градината на катедралния храм "Христос Спасител". Наречена "Българските манастири - огнище на национална духовност", тя представя 60 творби на българския фотограф Светлозар Стоянов.

В словото си посланик Бойко Коцев подчерта значението на българските манастири за съхраняването на православието, на българската култура и книжовност. "В тези свети обители е била създадена голяма част от българската литература, а в годините на османското робство манастирите не само са съхранили българския дух, култура и религия, но са станали и център на революционна борба", заяви посланик Коцев. Той припомни и за многовековните връзки между българската и руската православни църкви като подчерта, че изложбата е още едно потвърждение за дружбата между България и Русия.
Авторът Светлозар Стоянов е възпитаник на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Със собствени средства той е обиколил България, за да заснеме православните светини.

Жителите и гостите на Москва могат да видят фотоизложбата в продължение на две седмици край храма "Христос Спасител". След 15 септември тя ще бъде пренесена на територията на Централния музей за древноруска култура и изкуства "Андрей Рубльов". Изложбата, която предизвиква голям интерес, вече гостува и на подворието на Българската православна църква в Москва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.