• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Експлозия в Манчестър уби 22-ма и рани 59

Експлозия в Манчестър уби 22-ма и рани 59

/КРОСС/ Привърженици на джихадистката организация "Ислямска държава" ликуваха тази сутрин в социалните медии след снощния кървав атентат в Манчестър, предава Ройтерс.

Все още обаче ИД не е поела формално отговорност за касапницата в британския град, при която загинаха 22 души, а над 50 са ранени като броят им непрекъснато расте.

В акаунти на ИД в Туитър джихадистите и техните поддръжници си разменят окуражителни приветствия. В някои от тях се призовава подобни атаки да бъдат извършени и другаде в САЩ и Европа.

"Изглежда бомбите на британските ВВС над децата на Мосул и Ракка току-що се върнаха и паднаха в Манчестър", писа с явно задоволство един абонат на има Абдул Хак.

Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят. По-рано очевидци съобщиха за голяма експлозия в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първоначалните признаци говорят за атентатор самоубиец, който е причинил експлозията. Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала.

Веднага след получаването на сигнала към покритата зала се отправиха десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

След като чули взрива, свидетели разказват, че настъпила паника. "Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс. "Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.

Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи. Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат. "Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.

Министър-председателят Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт, извършен снощи в Манчестър. „Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание“, съобщават от правителствената информационна служба.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изразиха съболезнования във връзка с взрива в Манчестър, при който загинаха 19 души, предаде Sky News.
„Сърцето ми тази нощ е с Манчестър. Мислите ми са с жертвите“, заяви Туск на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“. 

„Канадците са шокирани от новината за ужасяващото нападение в Манчестър от тази нощ. Моля, пазете жертвите и семействата им във вашите мисли“, на свой ред заяви Трюдо.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.