• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

/КРОСС/ Машинното гласуване разобличи кражбата на вот и това е истинската причина да се иска неговата отмяна. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, след като от ГЕРБ внесоха промяна в Изборния кодекс, която предвижда да не се гласува с машини на предстоящите местни избори. Манолова определи като несъстоятелни голяма част от аргументите на вносителите на промените.
Манолова посочи, че в 310 секции на последните избори от 3000 възможни с машини са гласували повече от 50 на сто от избирателите, а в други 340 секции между 40 и 50 на сто от избирателите.

Като "абсолютно неверен аргумент" тя визира твърдението, че машинният вот не е намалил недействителните гласове.

"При гласуването с машина е невъзможно подаването на недействителна бюлетина - такава опция не съществува. С машинното гласуване броят на недействителните гласове става нула", посочи Манолова.

Третият аргумент за скъпия машинен вот Манолова обори като посочи, че не машините, а ЦИК е оскъпила вота. Тя визира наемът на машини от страна на ЦИК и то на цена, на която реално те могат да бъдат закупени.
"По признание на фирмата, която предостави машините на европейските избори, наемът е в размер на 70 процента от цената на машината. Подозирам, че наемът е сто процента от цената на машините, така че виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", коментира Манолова.

„Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на
протоколи от СИК и доказателството за това е на сайта на ЦИК", заяви Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на сайта на ЦИК.

Тя прогнозира, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласуване със същите аргументи. Омбудсманът припомни, че след дебат с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с препоръки как машинното гласуване да бъде успешно.

"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", коментира Манолова. "Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не взимат по петдесет лева", каза още тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

слушайте внимателно

говори специалистката по кебапчета и купени гласове. Само че, една друга партия дава повече и от 7 процента на последните избори изкара 17 процента.

10.07.2019 07:05:05

Анонимен

Верно си е. На последните избори в секцията повечето (дори възрастните) предпочитаха машинния вот. Гласувахме семейно за ПП Възраждане. Имаше и други, които навън споделиха, че са гласували за същата партия. Допускам, че е имало много хора гласували за тази партия. Поради симпатии или като протестен вот, няма значение. Важното е къде е тази партия сега? Нулираха я, в изходна позиция е, чрез машинации на протоколите - машинният вот просто не е зачетен! И това е масово, защото си има инструктаж, как се постъпва с неправилните играчи, опитващи се да разбият статуквото. Още дълги години ще се мъчим с мафията и тиквоня, освен ако Господ се смили над изстрадалия български народ и го избави по чудодеен начин от това наказание за нас и за децата ни. Господу да се помолим!

09.07.2019 18:01:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.