• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Абсолютен рекорд на броя жалби към омбудсмана очаква Манолова

Абсолютен рекорд на броя жалби към омбудсмана очаква Манолова

/КРОСС/Мая Манолова очаква абсолютен рекорд на жалбите към омбудсмана през 2016 година. Ръст от 5% на жалбите в администрацията на обществения защитник за 2015 г. 30% от тях или 1 861 жалби са постъпили през последните два месеца.

Това се каза в доклад за дейността на институцията за 2015 г., представен от омбудсмана Мая Манолова.

„В момента сме в бум на жалбите, които отправят гражданите към институцията. С темповете, с които вървим, 2016 г. ще отбележи абсолютен рекорд по подадени жалби, като сме реализирали два пъти и половина повече жалби от стандартното", коментира още Манолова. По думите ѝ, само за първите пет месеца жалбите са над 5 хиляди - толкова, колкото е имало за работата през цялата предходна година. „С моя предшественик сме се срещнали лично с 436 граждани", каза още тя.

Близо 4 хиляди граждани са посетили приемната на омбудсмана. „Приемната ми е отворена всеки ден от 9.00 до 17.00 часа. Всеки четвъртък приемам лично граждани", каза още тя и уточни, че в следващите няколко месеца предстои да се срещне с още 1000 души персонално.

„Преобладават оплаквания на граждани от работата на монополните дружества - близо 30% от жалбите са посветени на тази тема. Затова и основният ми приоритет за 2016 г. е именно битката на хората с монополите", каза още тя.

Другият важен приоритет за институцията на омбудсмана са децата и техните права, тяхната защита, тяхното спокойно и сигурно детство. „Основният проблем, който идентифицирах, е проблемът с бедността. Това е очаквано, тъй като 40 % от българските граждани живеят в риск от бедност и социално изключване", заяви Манолова.

По думите ѝ, конкретна последица от бедността е ранното отпадане на децата от училище. Тя посочи, че според данните от официалната статистика техният процент е 12, а според данни на неправителственият сектор отпадналите от училище деца са 20%.

„Освен всички мерки по деинституционализация бих искала да обърна вашето внимание на проблем, с който се сблъсквам през последните седмици - децата със Специални образователни потребности (СОП) и необходимостта да посещават училище и детски заведения", каза още Манолова. Тя посочи, че съществува противоречие между Закона за народната просвета и Закона за предучилищното и училищното образование.

И двата закона създавали ангажимент на директорите да приемат деца със СОП, но в същото време в Закона за здравето, не бил регламентиран ангажимент на медицинския персонал да прилагат специални грижи, а поради липсата на законов ангажимент, медицинските специалисти отказвали да прилагат полагаемите се грижи за децата със СОП.

Така възпитанието им с останалите деца се оказва невъзможно. Омбудсманът припомни препоръката си за закриване на интернатите за деца, тъй като на практика там липсва каквото и да е образование. Манолова даде пример с дете, което учело шести клас, заедно с друго, което не можело да чете.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.