• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Манолова: Държавата трябва да защити гражданите от наглите работодтели

Манолова: Държавата трябва да защити гражданите от наглите работодтели

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва", че прави всичко възможно да помогне на хората, които не получават трудовите си възнаграждения. Тя бе категорична, че държавата трябва да вземе мерки срещу наглостта на работодателите и да защити своите граждани.

Манолова обяви, че ескалират протестите на работници и с нейния екип са изброили вече 11 жалби от цялата страна от хора, които не са си получили дължимите и заработени трудови възнаграждения.

„За експлоатация на човешки труд в 21 век, става дума за нагло отношение от работодатели, става дума за измами, по-лоши от телефонните. Тук става въпрос за мамене с години. Вбесяващо е и същевременно юридически възможно", каза омбудсманът.

Манолова смята, че хората нямат усещането за подкрепа от страна на закона.

„Хората остават с впечатлението, че никой не стои зад гърба им. В случая с шивачките в Дупница някакъв човек дошъл в България. На няколко места вече е мамил работници и в момента, след като ходих пет пъти, и се договорихме, и си стиснахме ръцете, в крайна сметка се подигра и на хората, и на институцията на омбудсмана, и на всички български власти.

Държавата това, което трябва да направи е да застане зад гърба на своите граждани, защото един некоректен работодател води след себе си още пет такива. Когато не се наказват безобразията, те се мултиплицират", смята Мая Манолова.

Днес миньорите от рудника в Оброчище излязоха на протести и обявиха гладна стачка, заради некоректно отношение от работодателя и забавени заплати. Тя коментира, че от вчера поддържа телефонна връзка с хора от мината. Ръководството се укрива, но от екипа на омбудсмана от понеделник, когато е постъпила жалба, се опитват да се свържат с тях.

„Собственикът на концесията е офшорна фирма. Държавата трябва да се върне към функциите си и да защити гражданите си, което означава институциите да се хванат за ръце и всеки съобразно своите правомощия да изсипе мощта на държавата върху наглите работодатели", коментира още Манолова.

„Аз, първото, което правя е да се опитам да реша проблема с добро. В част от случаите работодателите оправят нещата, но в повечето случаи поради усещането за безнаказаност, те се укриват или не си изпълняват ангажиментите и не разговарят с никоя институция", допълни омбудсманът.

Мая Манолова коментира още, че има спешна нужда от промени в законодателството в посока защита правата на работниците срещу наглите работодатели.

„С екипа ми сме изготвили предложения, които ще представим на институциите и ще те ще бъдат внесени в новия парламент", отбеляза още тя.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.