• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Мая Манолова: БСП ще подкрепи съдебната реформа

Мая Манолова: БСП ще подкрепи съдебната реформа

/КРОСС/ Проблемите в съдебната система идват от икономическите и политически зависимости на определени съдии, заяви депутатът от „БСП лява България" Мая Манолова в интервю за BTV.

Предложеният от мен член на ВСС се държи достойно и адекватно, отговори тя на въпрос за издигнатите от БСП кандидатури на магистрати.

Това, което френският посланик не каза, е, че в съдебната система има и много здрави ябълки, а гнили ябълки има и в политиката, посочи Манолова. Френският посланик говореше за конкретна фирма, произнасянето на присъди от телевизионни студиа - нещо, което в миналото правеше Цветан Цветанов, е неприемливо. Трябваше ли да се стигне дотук, за да започне тази проверка, недоумява Манолова.

Новото според Манолова е създаденото чувство на нетърпимост към подобни явления: „Бих казала, че количествените натрупвания с отрицателен знак трябва да се превърнат в количествени. Мисля, че съдебната система има достатъчно подкрепа реформата в нея да започне. Всички трябва да поемат своята отговорност. Над 90% от магистратите са почтени. След като те искат своята промяна, политиците трябва да им я дадат".

Манолова заяви, че ще подкрепи съдебната реформа, лансирана от правосъдния министър, и го призова да побърза с нейното внасяне в парламента. „Мисля, че и БСП ще подкрепи тази реформа, защото тя не е продукт на това правителство, а на три поредни правителства - от Марин Райков, от Зинаида Златанова и Христо Иванов", добави тя.

Промяната изисква нови правила за избор на членове на ВСС: „Добрите неща, които прави този ВСС, не трябва да се отричат. За да има друг състав на ВСС, трябва да има друг избор, при пълна прозрачност", отбеляза тя.

Системата за електронно правосъдия изисква 20 млн. лв., които са отказани от финансовия министър, стана ясно от думите й.

Случаят със съдия Янева в въпрос на нейната преценка на морал. Оказа се, че в СГС има проблем със случайното разпределение на дела и е въпрос на преценка на ръководството посочи Манолова. Аз така и не разбрах към кого е отправен апелът на Радан Кънев за смяна на ВСС. Може би той е забравил, но парламентарната квота на ВСС бе избрана от мнозинството на ГЕРБ. Не зная защо Радан Кънев си мисли, че ГЕРБ ще избере друг състав, допълни Манолова. По думите й дори от РБ не го подкрепят.

Къде е управленската програма на ГЕРБ, която трябваше да бъде представена на 6 декември, попита в заключение Мая Манолова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.