• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Мая Манолова: Не може държавата да спре, защото има избори

Мая Манолова: Не може държавата да спре, защото има избори

/КРОСС/След като в партията, в която имах най-много номинации, ръководството посочи друг кандидат, смятам случая за приключен, защото това не е конкурс за красота. Още по-малко искам да съм част от раздорите в лявото, защото винаги съм възприемала себе си като възможност да бъде решен проблем, а не да бъде създаден.

Това заяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова по повод отказа й да участва в предизборната битка. Тя обаче се въздържа от коментар по проблемите на лявото и призова: „Питайте представителите на лявото - БСП, АБВ".

Манолова пожела успех, но не на кандидатите, а на гражданите - „да имат късмета да случат на президент". От позицията си на омбудсман, тя подчерта, че се интересува от проблемите и интереса на гражданите.

През отпускарските месеци Мая Манолова е подготвила 7 законопроекта. „Моля и партийните ръководства да си вършат работата. Не може държавата да спре, защото има избори", коментира тя.

По думите й част от законодателните предложения са насочени към „своеволията" на частните съдебни изпълнители и тормоза на банки и монополни дружества върху хората. Масовият случай е с малките длъжници, които може да дължат 100 лв. на монополно дружество за ток, парно, вода например. Заради всички допълнителни такси обаче дългът от 100 лв. в един момент надхвърля 1000 лева. 25 лв. е държавната такса, ако монополистът се снабдява по бързия ред с изпълнителен лист. Начисляват се лихви и неустойка и други разходи.

През миналата година „Топлофикация" е завела 21 000 дела, заяви Манолова.

Другото предложение на омбудсмана е за защита на гражданите от банките. Манолова настоява да бъде ограничена възможността без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист. Според нея потребителят трябва да може да реши дали иска спорът да минава пред съд. Човекът може да прецени дали коректно са изчислени сумите. Ако смята, че са начислени, може да поиска съдебен процес.

Манолова е подготвила и промени, които са насочени към това, частните съдебни изпълнители да не злоупотребяват. Ако дължите 200 лв., достатъчно е да запорират заплатата ви. По думите й обаче, ЧСИ-тата налагат запор също и на банкови сметки и други и „една сутрин се събуждате с блокиран живот".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.