• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Ню Йорк легализира марихуаната за медицински цели

Ню Йорк легализира марихуаната за медицински цели

/КОРСС/Ню Йорк стана 23-ият американски щат, легализирал употребата на марихуана за медицински цели. Губернаторът на щата Андрю Куомо подписа закон, според който пациенти, страдащи от 10 заболявания, включени в списък вече могат да използват марихуана, но във вид, който не става за пушене.

„Законът ще помогне да се облекчат страданията на тежко болните хора. Той ще позволи да се извлече максимална полза от марихуаната, поставяйки използването й под максимален контрол", заяви Куомо в реч в Нюйоркската медицинска академия. Медицинската марихуана ще се разпространява от пет частни компании под контрола на медицинските власти в щат Ню Йорк.

Рецепти ще бъдат изписвани само на страдащи от рак, СПИН, множествена склероза, болест на Паркинсон, епилепсия, невропатия и някои други тежки заболявания, допълва БГНЕС. В съответствие със закона, болните ще имат право да добавят марихуана в храната си или да я употребяват чрез изпаряване. Пушенето на канабис остава забранено.

Първият американски щат, легализирал употребата на марихуана за медицински цели, стана през 1996 г. Калифорния.

В същото време от днес щатът Вашингтон пуска марихуаната за свободна продажба. Специализираните магазини алармират, че търсенето на лекия наркотик е толкова голямо, че количествата в целия щат може да свършат за броени часове. Това се дължи на ограничените запаси от лицензирана реколта и на регулаторни пречки.

Към момента лиценз притежават по-малко от 80 производители от общо над 2 600 кандидатствали. Очаква се пазарът да се насити до няколко месеца, когато повече ферми получат разрешителни.

Вашингтон стана вторият щат след Колорадо, който разреши продажбата на марихуана за нелечебни цели на възрастни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.