• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Тръмп продължава да настоява да гледаме директно към Марс

Тръмп продължава да настоява да гледаме директно към Марс

/КРОСС/ В петък Доналд Тръмп отбеляза 50-годишнината на от мисията на „Аполо 11" до Луната, която приземи първите хора на повърхността на естествения земен спътник. Американският президент събра в Овалния кабинет служители на НАСА, бивши космонавти и конгресмени, а срещата беше увековечена с обща снимка.
Тръмп на дълго и широко е разпитвал експертите относно проучванията на дълбокия Космос, пише The Verge. И при тези разговори президентът неколкократно е попитал администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн, защо астронавтите не могат да отидат направо на Марс, вместо да отидат на Луната.

„Казват, че за да стигнем до Марс, първо трябвало да кацнем на Луната. „Няма ли някакъв начин да отидем директно на Марс, без да кацаме на Луната. Възможно ли е това", е попитал Тръмп, показват запис на Politico.

Брайдънстайн е отговорил, че Луната е „полигон" за отиване на Марс, който ще позволи на НАСА да изпробва технологиите, необходими за поддържане на живота на хората в продължение на дълги периоди от време. „Когато отидем на Марс, ще трябва да сме там за дълъг период от време, така че трябва да се научим как да живеем и работим на друг свят", е обяснил Брайдънстайн.

Официалната цел на администрацията на Белия дом по отношение на изследването на Космоса е да достигне до Луната. Първата директива за космическата политика, подписана от Тръмп през декември 2017 г., беше да изпрати хората обратно на естествения земен спътник, за да бъде установено устойчиво присъствие там. „Започвайки с мисии извън ниската земна орбита, Съединените щати ще поведат завръщането на хората на Луната за провеждане на дългосрочни проучвания и използване, последвано от човешки мисии до Марс и други дестинации", се казва в директивата.
Оттогава НАСА разширява плановете си за връщане на хората на Луната. През април вицепрезидентът Майк Пенс предизвика НАСА да изпрати хора на Луната до 2024 г., вместо през 2028 г., както планираше агенцията. Оттогава НАСА е създала програма за изпълнение на този амбициозен краен срок, наречен „Артемида". Целта на този план е да бъде изпратена първата жена на лунната повърхност и да се създаде устойчив пост около земния спътник. През май администрацията на Тръмп поиска още 1.6 млрд. долара за НАСА, за да стартира програмата „Артемида".

И докато НАСА се опита да отговори на призива на Пенс, през последните месеци Тръмп стана особено активен по отношение на другата космическа цел на Щатите - Марс. В началото на юни той написа в Twitter: „След всички пари, които харчим, НАСА не трябва да говори за отиване на Луната - направихме това преди 50 години. Те трябва да бъдат съсредоточени върху много по-големите неща, които правим, включително Марс (част от които е Луната), отбраната и науката!".

Този туит създаде смут предвид официалните планове на администрацията за Луната. Оттогава Брайдънстайн многократно е твърдял, че програмата на „Артемида" остава непроменена.

Вчера Тръмп е проявил интерес към Марс, като е помолил Джим Брайдънстайн да обясни плановете на НАСА за Луната и защо са необходими. Той е попитал за мнение астронавта от „Аполо 11" Майкъл Колинс, който е отговорил: „Директно към Марс", имайки предвид, че НАСА трябва да отиде направо на Марс и да заобиколи Луната.

„На мен ми изглежда, че трябва да идем директно на Марс", отговорил Тръмп. „Искам да кажа, кой знае по-добре от тези хора? Те правят тези неща от дълго време. Какво ще кажете за концепцията директно до Марс?", е запитал Тръмп администратора на НАСА.

Брайдънстайн е обяснил, че ако отидем направо на Марс, ще има много неща, които все още не са изследвани и доказани. Той е опитал да каже, че лунната повърхност съдържа вода под формата на лед, която може да бъде събрана и използвана за гориво за ракетите, с които да се стигне до Марс.

НАСА планира да създаде нова космическа станция в лунната орбита, наречена „Портал" - аванпост за астронавтите, които да пътуват до и от повърхността на Луната.

Макар че програмата на „Артемида" на НАСА е повече или по-малко непокътната, Джим Брайдънстайн и космическата агенция станаха много активи за пътя до Марс след туита на Тръмп от юни. Администраторът е все по-категоричен, че целта да се отиде на Луната е от там да се стигне до Марс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.