• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Смъртта на шефа на френския петролен гигант „Тотал" е твърде удобна, нали?

Смъртта на шефа на френския петролен гигант „Тотал" е твърде удобна, нали?

/КРОСС/Смъртта на шефа на френския петролен гигант „Тотал" Кристоф дьо Маржери е твърде удобна, смята Петър Волгин. Дьо Маржори е стратегът на френския петролен пробив в Русия и Иран.

Кристоф дьо Маржери беше противник на санкциите срещу Русия и смяташе, че не е необходимо разплащанията за нефт и газ да се извършват непременно в долари. Беше твърд противник на ограничаването на доставките на природен газ от Русия,. Смяташе, че откъдето и другаде да идва този ресурс, ще струва много по-скъпо на европейците. Е, смъртта му е твърде удобна, нали? - пише журналистът Петър Волгин във Фейсбук профила си.

Фирменият „Фалкон-50" на Кристоф Дьо Маржори се е разбил в 23.57ч. на 20 октомври при излитане от московското летище Внуково в снегорин, озовал се на пистата. Според руската служба за раследване на авиокатастрофите инцидентът се е случил при лоши метеорологични условия, снеговалеж и видимост от около 350 метра. Самолетът е бил на височина от 2-3 метра, когато колесникът му се е ударил в снегорина. По-късно властите информираха, че шофьорът на снегорина е бил пиян.

Следствието работи по четири версиии: грешка на диспечерите, нарушение на шофьора на снегорина, лоши метеорологични условия и пилотска грешка, пише Иво Христов в статията си под заглавие "Шефът на френския петролен гигант „Тотал" загина в Москва" в a-specto.bg.

Кристоф дьо Маржори е посетил Москва за среща с руския премиер Медведев, която се е провела същия ден в къща в Подмосковието. Шефът на „Тотал" е известен противник на санкциите срещу Москва и посети летния икономически форум в Санкт Петербург в апогея на напрежението около кризата в Украйна. „Тотал" е сред фирмите, които нямат намерение да преразглеждат инвестиционните си планове в Русия, при все политическата конюнктура. Фирмата е партньор в разработването на Ямалското газово находище.

Кристоф дьо Маржори бе сред най-колоритните фигури на френския бизнес. Наследник на винарската фамилия Taittinger, прочута със своето шампанско, той избира кариера в петролния бизнес през 1974г. и постепенно изкачва стълбата в най-голямата френска компания - „Тотал". Любител на фермерството и картинга, той си създава реномето на вещ преговарящ във Венецуела, Близкия Изток, Русия и Центална Африка. Пословичен е със своя стил: смес от хумор, пренебрежение към протокола и авторитарни решения. „Договорите не се получават по телефона, нищо не може да замести човешкото общуване лице в лице", твърди Маржори, който владее тайната на успеха при общуването с арабските принцове: „понякога дълго чакане, засукани разговори, които почват отдалеч и преговори, които често приключват след полунощ".

Като президент на „Тотал" Маржори развива безуспешно стратегията за диверсификация на инвестициите. Той е сред първите, които изобличават американският борсов балон в добива на шистов газ, където по мнението му се продават завишени очаквания. „Тотал" инвестира засега безрезултатно в енергията от биомаса. За сметка на това под ръководството на Маржори фирмата пробива в най-деликатните в политически план региони: Русия и Иран.

През 2011г. Маржори е сред инициаторите на подписката, която призовава правителството да повиши данъците на най-едрия бизнес. „Готов съм да плащам повече, защото това е логично, отговорно и морално", счита той.

Според френския Le Monde се очаква на поста президент на „Тотал" Маржори да бъде наследен от вътрешен човек, който да продължи очертаната от него стратегия, обобщава изданието. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Sin

Щом е против хамериканците - наш е. И убийството му, следва оттук, е удобно. ЦРУ. И стила познат - пияндурници в Русия колкото искаш, бутват му някакъв гювеч и готово. Ще ни баламосват те с шистов газ ! Айде холан ! "Има тръби, с диаметър повече от метър" заплашваше преди време от малкия екран Т.Томов ! Страшни тръби, майтап няма. Шистов газ !?!? Защо патагонците не добиват такъв ? А? Ако беше чисто и изгодно, щяха ли да го оставят ?

22.10.2014 13:39:50

Анонимен

Ранобудник: Ти си и прост и лайняв!

22.10.2014 12:19:02

Анонимен РАНОБУДНИКА

След РУБЛАДЖИЯТА /П.Волгин/ е редно да се появят и КРЕМЪЛСКИТЕ ТРОЛОВЕ ! Не се бавете, не закъснявайте, ние се вълнуваме от ВАШЕТО ТВОРЧЕСТВО и лъжи ! Очакваме ви !!!

22.10.2014 12:02:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.