• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Наши учени създадоха машина за гласуване

Наши учени създадоха машина за гласуване

/КРОСС/ Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува, съобщи БТВ.

Целта им - никой да не се страхува от устройствата за вота и повече хора да знаят как да боравят с тях, когато машинното гласуване на избори стане факт. Създателите на машината казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.

Казват, че тяхната машина е "made in BG" или иначе казано - направена в България. В съставните й елементи влиза тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Софтуера го пишем международен екип - ние го пишем заедно с нашите български шампиони, които са минали през световните олимпиади по информатика, има десетки такива и след това учат в световните университети - в Масачузетс, в Харвард, учат в европейските топ университети. Те са ни консултанти, за да можем да направим един изключително сложен софтуер, за да отговори на всички изисквания на ЦИК, които са поставени. Вътре няма никакви - казват се червеи, и свързани вируси, които да променят вота."

Твърдят, че машината няма да позволи манипулации.

Инж. Александър Чобанов, създател на "Националното училище по роботика България": "Той няма връзка с интернет. Той няма хардуер, няма приемник, който да приеме, така че не може по никакъв начин тази машина да бъде манипулирана."

Машината генерира на екрана бюлетина - досущ като хартиената. Два бутона - "виж нагоре" и "виж надолу" позволяват на гласоподавателя да разгледа всички кандидати. С докосване на екрана вотът се отбелязва, но това не е окончателно. Всеки може да промени своя избор и да изтрие първоначално задрасканото квадратче. Когато гласоподавателят вече е сигурен, натиска бутона "гласувай". Машината отново го пита да завърши ли гласуването и чак при потвърждение на принтера излиза неговият вот.

Инженер Чобанов е категоричен, че контролът при броенето е гарантиран. Броят на бюлетините в урната за гласуване трябва да отговаря на рапорта, който отпечатва машината в края на изборния ден. В него се съдържа броят гласували и разбивка - по партии, отчитат се и преференциите.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "А освен това на самите бюлетини има баркод, който може да бъде прочетен с барчетец. Там също е възможна опция дали с барчетец или да го четат ръчно, да го проверяват, за да няма никакво съмнение."

Създателите на машината искат да покажат на хората, че не е трудно да се гласува с нея. Казват, че го правят с идеална цел. Смятат, че дори деца биха се справили с командите й.

Инж. Александър Чобанов - създател на "Националното училище по роботика България": "Тествахме машината с изключително възрастни хора. Започнах с моята майка, която е на 80 години, която много трудно работи с нейния джиесем и проклина всички джиесеми и не се отказва от нейния домашен телефон с шайба. Независимо от това, тя също се справи.

В рамките на кампанията "България се учи да гласува машинно", която започва в понеделник - за 5 дни в 50 града инициаторите с помощта на студенти от Техническия университет ще демонстрират как се работи с тези
машини.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В Холандия гласуват и пускат бюлетината в кофа за боклук , пригодена за урна . В България само простотии се измислят. Тоя комунизъм , не ще да си ходи !!!

20.03.2017 13:43:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.