-
14 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6672
GBP / BGN 2.2309
CHF / BGN 2.0956- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Вълшебните свойства на маслото Гхи
07 Април 2019 | 15:02
/КРОСС/ Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.
То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Също така има омега 3 и 9.
1. Силни кости - Това масло е една от малкото храни, които са богати на витамин К, особено на витамин К2. Витамин К2 е необходим, за да помогне на тялото да използва минерали, включително калций. В действителност, този мощен витамин изгражда костите по-ефективно от калций. Поддържането на подходящото ниво също може да предпази от разпадане на зъбите. Друга функция на разтопеното масло е да поддържа смазването на ставите и съединителната тъкан, като увеличава гъвкавостта.
2. Засилена имунна система - Гхи маслото е богато на витамин А, което помага да се премахнат свободните радикали в тялото. Витамин А е отговорен и за поддържането на функционирането на имунната система. Това не е всичко! Витамин А е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на някои видове рак, особено улцерозен колит, който иначе би могъл да доведе до рак на дебелото черво .
3. Повишава нивото на енергия - Тъй като експертите препоръчват на спортистите да използват Гхи като постоянен източник на енергия, може би трябва да следваме същите съвети. Мастните киселини на това масло се обработват бързо от черния дроб и се изгарят като енергия. В допълнение към увеличаването на метаболизма и енергийните нива, това масло помага при усвояването на мазнините от мастноразтворими витамини като А, D, Е и К, които увеличават издръжливостта
4. Антиоксидантно действие - По време на преработка, маслото може да издържи на по-високи температури в сравнение с кокосово масло, или зехтин. Това означава, че когато температурата се повиши до точката на кипене, то няма да се разпадне на свободни радикали. Тези свободни радикали са нестабилни молекули, които създават дисбаланс в тялото и са причина за преждевременно стареене и рак. Ето защо, когато консумирате разтопено масло, рискът от увреждане на тялото от свободни радикали е изключително нисък.
5. Подобрява храносмилателната система - Проучванията показват, че хората с храносмилателни проблеми, не произвеждат олеинова киселина. Тъй като доброто храносмилане е ключът към доброто здраве, важно е да включите храни, богати на маслена киселина във вашата диета, за да подпомогнете храносмилането. Тази киселина подхранва клетките в червата, намалява изтичането на неразградени хранителни частици и помага при възстановяването на стената на лигавицата.
6. Намалява възпалението - Олеиновата киселина е една от основните мастни киселини, с които тялото трябва да се бори с възпалението, особено в стомашно-чревния тракт. Пациентите, страдащи от улцерозен колит, болест на Крон, или други възпалителни чревни заболявания, трябва да включват масло Гхи в диетата си. И според Аюрведа това масло има ефект върху ставите и може да помогне за облекчаване на възпалението, смазване на ставите и премахване на сковаността на артритните стави.
7. Здрава кожа - Естествените свойства на маслото от Гхи ще помогнат за поддържане на хидратирането на кожата за дълъг период от време. Сухата кожа ускорява преждевременното стареене, включително бръчки, фини линии и увиснала кожа.