• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Две-трети от картодържателите в България искат да се разплащат през мобилния си телефон

Две-трети от картодържателите в България искат да се разплащат през мобилния си телефон

/КРОСС/ Над 70% от потребителите на възраст между 18-24 и 25-34 г. се интересуват от използването на разплащателна функционалност на техните мобилни телефони, сочи проучването MasterIndex 2017 на Mastercard

Българските картодържатели проявяват голям интерес към възможността да се разплащат през мобилния си телефон, показва проучването MasterIndex 2017 на Mastercard. Според изследването, две-трети от активните картодържатели у нас искат да плащат със смартфона си в магазин чрез приближаване на мобилното устройство до безконтактен терминал, както и онлайн през мобилно приложение.

Най-голям интерес към опцията (над 70%) проявяват потребителите във възрастовите групи 18-24 и 25-34 г.
В момента потребителите у нас използват мобилния си телефон главно за разговори (93%), за достъп до социални мрежи (53%), за сърфиране в интернет (36%), за чат (29%), за работа и достъп до електронна поща (27%) и снимки (25%), сочи проучването на Mastercard.

Ако имаха възможност да използват своята разплащателна карта за плащания в мобилния си телефон, потребителите биха използвали услугата главно за пазаруване в супермаркет (42%), за плащане на сметки (38%) и покупки на дрехи и обувки (26%). Всеки пети от проявяващите интерес към подобна услуга би заплащал през смартфона си сметки в ресторанти, кафенета и барове, а всеки шести - би я използвал за закупуване на билет за транспорт.

Най-голям е делът на хората, които биха плащали в супермаркети и за сметки, във възрастовата група 45-64 г. В същото време, потребителите на възраст 18-24 г. биха били най-активни в заплащането с мобилни устройства на дрехи и обувки. Картодържателите на възраст между 25 и 34 г. биха плащали през мобилния си телефон най-вече в ресторанти, кафенета и барове.

„Потребителите очакват да имат възможност за разплащане по всяко време, от всяко място и през всяко устройство, което имат под ръка. А каква по-удобна възможност от това да плащаш със смартфона си, който никога не оставяме у дома и който комбинира все повече функции от различни устройства." - казва Браян Морис, Директор Дигитални разплащания в Mastercard за Централна и Източна Европа. „Бързото развитие и все по-широката достъпност на безконтактната технология позволяват внедряването на новите методи за разплащане, в това число мобилни плащания със смартфон. Целта е потребителите да получат възможност за още по-удобни, по-бързи и по-сигурни разплащания.", допълва той.

Част от глобалната тенденцията за развиване на мобилните разплащания е решението на Mastercard Digital Enablement Service (MDES), която позволява превръщането на всяко свързано устройство в разплащателно. България не е изключение от световните тенденции - MasterIndex 2017 разкрива, че всеки пети български картодържател проявява интерес към дигитална платформа, която би му позволила да прави плащания със смартфон онлайн, в приложение или в магазин.

На българския пазар вече съществува решение, позволяващо разплащане с карти Mastercard през мобилно устройство. Очакванията са скоро технологията да намери по-широко приложение и да се утвърди като новият удобен и сигурен метод за разплащане.

„Според проучването на Mastercard Impact of innovation, 20% от българските потребители се определят като отворени към използването на иновации. Интересът към мобилните разплащания е естествено продължение на тенденцията, която MasterIndex 2017 отчете, за ръст в използването на безконтактната технология и в търсенето на тази функционалност за разплащане в магазини, в ресторанти и кафенета, клубове, институции." - казва Ваня Манова, Mениджър на Mastercard за България и Македония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.