• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Маймуни математици разкриха повече за еволюцията на абстрактното мислене

Маймуни математици разкриха повече за еволюцията на абстрактното мислене

/КРОСС/ Ново изследване показа, че маймуните могат да решават математически задачи, използвайки абстрактни символи.
Учените научили маймуни от вида Макак резус да свързват 25 знака - 10 арабски цифри и 16 букви - с числата от 0 до 25.
  Всеки символ отговарял на различна награда, зависеща от стойността, която представлява. Колкото по-голямо било числото, толкова по-добро било и възнаграждението - капки вода, сок или газирана напитка.
Първоначално маймуните се научили да свързват символа с определен брой неща. След това от два дадени символа животните трябвало да изберат този, на който отговаря по-голямото число и съответно по-голямата награда. Те се справили успешно със задачата в 70 до 90% от случаите.
  „Маймуните искат да извлекат максимума от това, което могат да вземат, и това е само един от многото начини да разбереш най-добрия начин да получиш максимума", казва Маргарет Ливингстън от екипа.
Според учените боравенето с математически символи е важен индикатор за развито математическо мислене, защото като метод е много по-ефикасно. Така например е много по-лесно и бързо да разбереш, коя от стойностите 20 и 21 е по-голяма, отколкото да различиш кое е по-голямото струпване от две купчинки с близък брой камъчета.
  „Излезе че те са като нас - по-точни, когато стойностите бяха представяни чрез символи, отколкото чрез точки", казва Ливингстън. „Това ни показва колко са полезни символите", допълва тя.
Учените знаят, че шимпанзетата - най-близките ни еволюционни роднини - имат математически способности. Но хората и шимпанзетата са се разделили еволюционно преди 6 милиона години, докато отклоняването ни от общия корен с макак резус е станало много по-отдавна - преди 25 милиона години. Това ги превръща в едни от най-примитивните същества на Земята, притежаващи математическо мислене. (Източник: ЮПИ, Ню сайънтист)

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.