• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

„Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

„Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

/КРОСС/ Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев участва в юбилейния икономически форум на сп. “Euromoney” във Виена

„Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп. “Euromoney” и Global Capital.

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев ще бъде домакин на уъркшоп, посветен на инвестициите в България, който ще се проведе днес под надслов „Invest in Bulgaria – expand in Europe“. В него ще участват още заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, както и финансисти и икономически анализатори, сред които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

В рамките на два дни форумът ще разгледа макроикономическите перспективи за Централна и Източна Европа за 2020 г. и дългосрочните приоритети за финансиране на устойчиво икономическо развитие в страните от региона.

Особено внимание ще бъде отделено на Програмата „Зелена сделка“ на Европейската комисия за финансиране на „зелени” компании от ново поколение и еко иновации. Тя ще действа през следващите 10 години и предвижда инвестиции за въглеродно неутрална икономика на стойност 1 трилион евро.

„Зелените индустрии и компании са новата тенденция за инвестиции. Преходът към въглеродно неутрална енергетика и кръгова икономика в нашия регион е сериозно предизвикателство, но водещи ще бъдат стратегическите зелени цели на Европа“, заяви пред медии Стоян Мавродиев при откриването днес. По думите му, националните банки за развитие ще играят съществена роля в инвестиционните програми на Европейската комисия и правителствата.

Във втория ден на събитието Стоян Мавродиев ще участва в дискусия, посветена на изграждането на устойчива икономика в Централна и Източна Европа, в която ще се включат също висши банкери и финансисти от редица европейски институции. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.