- 02 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8248
- GBP / BGN 2.2881
- CHF / BGN 1.9984
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 11°C
Учени разкриха какво ни кара да преяждаме
02 Юли 2018 | 22:34
/КРОСС/ Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда мозъка от обичайното му състояние и го принуждава да "поощрява" тялото да яде повече, отколкото ако храната се състои само от мазнини или само от въглехидрати, съобщи сайтът Нюз.ру.
Откритието е на учени от Йейлския университет. Сканирайки работата на мозъка в реално време, те определиха защо много хора страдат от затлъстяване и продължават да ядат дори когато вече не изпитват глад.
В експеримента са взели участие 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си хранителни продукти от 39 възможни. Всички участници са били изследвани с ядрено-магнитен резонанс.
Резултатите са показали, че продуктите с мазнини и с въглехидрати оказват по-силно въздействие върху мозъка даже ако даденият човек харесва подобно "смесено" ястие по-малко от други.
"Предпочитанията нямат никакво значение. Просто пред едни ястия е по-трудно да се устои, отколкото пред други", каза Дана Смол от Йейлския университет.
По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал.
Мозъчните зони, които отговарят за лакомията, пък са стриатумът и таламусът.