• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мечка с двете си малки обикаля около смолянското село Могилица

Мечка с двете си малки обикаля около смолянското село Могилица

/КРОСС/ По данни на Министерството на околната среда и водите, у нас има 500-700 кафяви мечки. Законът не забранява изцяло отстрела на този вид, но в случая в Смолянско явно това засега не се налага. Когато кафява мечка направи щета, каквато и да е тя, хората трябва да сигнализират РИОСВ. Те ще оценят нанесената вреда и ако преценят, ще платят обезщетение по пазарни цени в рамките на месец. Нанасяне на щети може да бъде върху селскостопански животни или върху насаждения". Това обясни в предаването „Преди всички" директорът на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Вече месец мечка с двете си малки обикаля около смолянското село Могилица. Първоначално хората я засичаха през деня в околностите на селото, но от няколко дни тя скъсява периметъра и слиза до селскостопанските обори, които са на метри от къщите. Местните хора се страхуват, че са в опасност. Има вече подаден сигнал в РИОСВ и в горските стопанства да вземат мерки.

„Експерти преценяват дали едно животно е опасно - когато нарушава имот или собственост или създава пряка опасност за човека. Мечката може да бъде наплашена, защото приоритет за нея са малките. Хората могат да се обградят с кучета, които да я изгонят. Могат да се използват шумови заплахи като бомбички. Използват се и спрейове. Те са на цена между 80 и 120 лева, могат да бъдат намерени в ловните магазини или в интернет", поясни Иванов.

Димитър Иванов даде и съвет какво да правим, ако при разходка в гората, срещнем мечка:

„Срещнем ли я, вече е късно. Когато тръгваме към планината, добре е да се информираме дали там, където отиваме, има мечки. Ако се ходи на преходи, добре е да се наеме водач. Добре е да се ходи на група. Мечката е с естествен страх от хора. Едни от най-опасните срещи са тези лице в лице. Дайте знак, че сте там, бъдете шумни. Една мечка би пазила храната си, затова, ако се види труп на животно, покрито с камъни, клони, пръст, това е мечка, напуснете района. Ако видите хралупа на мечка, напуснете мястото. Ако видите малки, може майката да не е там, но не тръгвайте да ги спасявате. Не замърсявайте околната среда с отпадъци, така променяте поведението на кафявата мечка. Нашите отпадъци са чиста храна и животното идва близо до нас".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.