• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Протест за свободата на медиите пред парламента

Протест за свободата на медиите пред парламента

София /КРОСС/ Малоброен протест срещу задкулисните връзки медии-бизнес-политика се проведе пред сградата на Народното събрание. Протестът бе организиран от Европейската инициатива за медиен плурализъм (ЕИМП) с цел да мотивира хората сами да поискат директно от ЕК промени в европейското законодателство, чрез които да се скъса връзката медии-бизнес-политика на наднационално ниво.
Събралите се на жълтите павета увиха телата си с вестници като с усмирителна риза, която разкъсаха демонстративно в знак на протест срещу концентрацията на медийна, политическа и икономическа власт в ръцете на определени лица.
На загражденията около Народното събрание бяха окачени цветни балони, а на паметника на цар Освободител - надпис: „Долу ръцете от медиите", българското и европейското знаме.
„Инициативата за по-голяма прозрачност на медиите започва от България, каза Лилия Ангелова, координатор на протеста. Основното ни искане е Европейската комисия да създаде нова европейска директива за медиите, която да гарантира независимост и прозрачност на медиите в европейски мащаб, не само в България, тъй като такъв проблем в сектора на медиите съществува не само тук. Доскоро в най-голяма степен съществуваше в Италия, но, слава Богу, Силвио Берлускони няма такава власт, каквато имаше доскоро. Остават вече проблеми като концентрацията на медийна власт в Англия. Знаете какво се случва в Унгария. Тя ще бъде подкрепена впоследствие от още 10 европейски държави. Надяваме се това да покаже ясно на ЕК, че трябва да действа вече в тази посока", заяви Рангелова.
„Европа трябва да признае, че има проблем с медийната среда и да създаде такава европейска директива, която да спусне отгоре на отделните страни, които отказват да създадат адекватно законодателство за ограничаване на връзките медии-бизнес-политика. До момента са събрани близо 5000 подписа и остават грубо още 9000 до средата на август. Силно се надявам да успеем да ги съберем. Разчитаме и на подкрепата на медиите, които искат да бъдат свободни в България", каза още Рангелова.
Общо девет европейски държави са изразили до момента готовност за солидарен протест в понеделник. В подкрепа на инициативата до момента са се присъединили над 100 европейски организации и редица български медии и НПО-та.
Можете да дадете гласа си директно на уебсайта на Европейската комисия или на уебсайта на ЕИМП MediaInitiative.eu

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.