• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Български евродепутати организират конференция, посветена на Механизма за проверка и сътрудничество

Български евродепутати организират конференция, посветена на Механизма за проверка и сътрудничество

/КРОСС/ Българските евродепутати от Делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент, съвместно с българските им колеги от групите на ЕНП и АЛДЕ, организират конференция, посветена на Механизма за проверка и сътрудничество, наложен върху България и Румъния като условие за приемането им в Европейския съюз през 2007 година. 

Конференцията „Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект и препоръки" ще се състои утре, 16 март 2016 г. в Европейския парламент в Брюксел, зала JAN 6Q1 от 15 до 17 часа.

Евродепутатите са поканили за участие представители на българските съдебнa и изпълнителна власти, сред които зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова; главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния апелативен съд Георги Колев и главния инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Поканени да споделят своите виждания за бъдещето на Механизма са и зам.-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Мишу и евродепутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Конкретен повод за дискусията ще бъде включването на точка за разглеждане на Механизма за България и Румъния в дневния ред на ресорната парламентарна комисия. По-рано днес Съветът на Европейския съюз също разгледа въпроса на своето заседание по общи въпроси и одобри своите препоръки към София и Букурещ.

Вече десет години страната ни е обект на наблюдение в областта борба против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Българските евродепутати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП инициираха конференцията, за да обсъдят възможности за подобряване на Механизма в контекста на новите правни промени, настъпили в Европейския съюз след приемането ни през 2007 година.

„Уверена съм, че конференцията ще бъде от интерес не само за медиите, но и за юристите и всички онези, които се занимават със защита върховенството на закона. Механизмът сам по себе си не би бил проблем, ако в него ясно се казва какво точно трябва да се направи и в какви времеви порядък. Всичко останало създава почва за спекулации и междупартийни интриги, от което няма никаква полза за българските и останалите европейски граждани", заяви в навечерието на конференцията Илияна Йотова. Тя е лидер на Делегацията на българските социалисти в ЕП и зам.-председател на ресорната парламентарна комисия, която ще разгледа въпроса. Според нея, не трябва да се допуска Механизмът да бъде инструмент за популисти във вътрешнополитическия живот в България или за евроскептици в отделни национални столици, които използват неговото наличие, за да държат страната ни извън Шенген. „Сами виждате, че това има особено пагубен ефект върху общоевропейските решения за справяне с бежанската криза, тъй като в кризисна ситуация ние оставаме незащитени. Решението за мандат на новата общоевропейска агенция за охрана на външните граници на ЕС, простираща се само до Шенгенското пространство, е поредното доказателство за това", коментира още Илияна Йотова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.