• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Започва новият програмен период за финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Започва новият програмен период за финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

/КРОСС/ Споразумения за програмите от новия период за подкрепа чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021г., подписаха днес министерствата на правосъдието, на културата, на вътрешните работи и на образованието. С подписването на споразуменията на практика се поставя началото на новия програмен период за български проекти, финансирани по двата механизма. Програмите са с общ бюджет над 113,5 млн. евро и ще финансират дейности и проекти в приоритетните сектори правосъдие, вътрешни работи, култура и местно развитие, намаляване на бедността.

Програма „Правосъдие" включва Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане" и Програмна област 21 „Ефективност и ефикасност на съдебната система, укрепване на върховенството на закона". Тя ще бъде финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 с безвъзмездна финансова помощ в размер на 30 млн. евро и национално съфинансиране малко над 5 млн. евро.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център с капацитет 400 лишени от свобода в Кремиковци, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години.

И още: ефективни мерки за рехабилитация и реинтеграция на жертвите на домашно насилие и работа с извършителите; повишаване на компетентността в съдебната система за прилагане на решенията на Европейския съд по правата на човека и повишаване на капацитета на магистрати за разширяване използването на обществени санкции и мерки срещу насилие над жени и деца, са сред очакваните резултати в Програма „Правосъдие".

Днес, от българска страна споразуменията бяха подписани от Иван Иванов, ръководител на Националното координационно звено за двата механизма и директор на Дирекция „Централно координационно звено" в Министерския съвет и държавният секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб. На церемонията, с която се отбеляза и 10 години от началото на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм в България, присъства заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов благодари на норвежките партньори за помощта и изрази увереност, че през новия програмен период съвместната ползотворна дейност ще бъде надградена.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.