• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

"Мерцедес" пренесе Формула 1 на пътя... За над 2 милиона евро

"Мерцедес" пренесе Формула 1 на пътя... За над 2 милиона евро

/КРОСС/ Автомобилният салон във Франкфурт отвори врати. Тази година няма да е толкова богат, тъй като десетина автомобилни марки отсъстват, но блясъкът му ще легне върху този автомобил. Да, всички останали местни марки ще извадят по няколко новости и прототипи, но Mercedes Project One е автомобилът, който ще засенчи всички, предава Vesti.

Този автомобил директно използва двигател от Формула 1. Числата са потресаващи. Максималната му скорост е над 350 км/ч, но това е най-невпечатляващия показател. Ускорението до 200 км/ч е за под 6 секунди? Мощността му е „само" 1000 к.с., като Project One може да изминава и до 25 км само на ток.

"Този автомобил ще накара всички предишни динамични граници на AMG и Mercedes да изглеждат незначителни," заяви шефът на Daimler Дитер Цече, добавяйки, че това е „най-ефикасният" хиперавтомобил.

Цялото купе представлява карбонов монокок, а отзад е монтиран 1,6-литров V6 турбо двигател, както вече стана ясно, взет от Формула 1. Същият може да се развърта до ненормалните 11 000 об/мин, а топлинната му ефикасност е 40%, което също спада към ненормалните параметри на този уличен изтребител. Двигателят се подпомага от електрически мотор, като върху задните колела се стоварват „над" 671 к.с. (500 kw).

Но това не е всичко, в хибридното задвижване са включени още два електромотора за всяко предно колело. Те са с мощност по 120 киловата (161 к.с.) и всеки може да се развърта до 50 000 об/мин. Мощността се съхранява в литиево-йонни батерии, като до 80% от енергията, отделяни при спиране, се възстановява от предните колела обратно в батериите. Самите те тежат 100 кг, но по-любопитното е, че в Project One има 4 пъти повече клетки отколкото в болида Mercedes F1 W06. Електрическата система пък работи на 800 волта, което е двойно повече от обичайното напрежение за plug-in автомобилите на Mercedes.

Състезателното наследство продължава в сферата на окачването, което е от т. нар. pushrod тип, а 8-степенната автоматизирана (чисто нова) трансмисия е закрепена към задното окачване. Предните колела са с 19-инчов диаметър и 10 инча широчина, докато задните съответно 20 x 12 инча. Тези „валяци" се укротяват от карбон-керамични спирачни дискове.

Както може да се очаква, производството на такъв автомобил ще е силно ограничено. Ще бъдат произведени 275 бройки на цена от 2,275 млн. евро парчето. Които вече са продадени.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.