• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

БСП ще подкрепи конкретни предложения за промени в съдебната власт

БСП ще подкрепи конкретни предложения за промени в съдебната власт

/КРОСС/Днес парламентът ще разгледа на второ четене промените в Конституцията, засягащи съдебната власт.

БСП няма да подкрепи всички предложения накуп, а само конкретни промени, едно от които е предложението на АБВ за разделението на двете колегии.

Това стана ясно от думите на говорителя на БСП Атанас Мерджанов. Пред ТВ7 той отбеляза, че близо две трети от предложенията не са в контекста на първоначалните промени, които бяха предложени.

БСП, за разлика от всички останали политически сили, има най-чистата, ясна и последователна позиция. Ние още от самото начало дадохме своето „за", но предупредихме, че промените трябва да бъдат последователни. Обратно на този подход, управляващите, по-точно Реформаторският блок, решиха това усилие да го правят без участието на магистратите, каза Мерджанов.

Обществото като цяло е недоволно от съдебната власт. Но за това недоволство всички са отговорни - от хората, които избират, до политиците и магистратите, каза депутат от „БСП - лява България". Той бе категоричен, че няма единна политическа воля и позиция за промените.

Какъвто и да бъде днес резултатът от гласуването това едва ли ще окаже огромно въздействие върху правораздаването в България, просто ще бъде удовлетворнен един външен интерес и някои кадри в съдебната система, коментира Атанас Мерджанов. За него няма значение дали след гласуването министърът на правосъдието ще подаде оставка или не.

Мерджанов обаче напомни, че БСП отдавна иска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев, защото той е вреден, а сделката за МИГ-овете с Полша е риск за нашата отбрана.

Вчера БСП внесе проекторешение за насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничеството между Европейския съюз и Руската федерация. Документът предвижда Народното събрание да натовари министър-председателя и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

Това нито е първата, нито ще бъде последната инициатива на БСП. Ние отдавна се обявихме против санкциите на Европа срещу Русия, защото България е най-големият губещ , коментира Атанас Мерджанов. Според него това предложение трябва да бъде подкрепено от всички политически сили и отбеляза, че в неформални разговори голяма част от депутатите, включително и представители на ГЕРБ, подкрепят идеята. Въпросът е дали ще я подкрепят в пленарна зала.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.