• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Социалдемократите склониха, ще преговарят за съставяне на правителство в Германия

Социалдемократите склониха, ще преговарят за съставяне на правителство в Германия

/КРОСС/ Германските социалдемократи се съгласиха да започнат преговори със своите бивши коалиционни партньори в лицето на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, предава „Фокус".

Опитите на Меркел да формира правителство след парламентарните избори от септември се провалиха след седмици на преговори с ориентираните към бизнеса „Свободни демократи" и ляво настроените „Зелени".

Първоначално лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц изключи възможността за сключване на нова коалиция с консерваторите, но промени решението си заради опасността от политическа несигурност и нови избори. На конгреса на партията в четвъртък тя даде съгласието за старт на разговорите.

Двете партии управляват заедно от 2013 г. , но на септемврийските избори социалдемократите получиха най-лошите си резултати от 1949 г., което бе причината Шулц да даде обещание, че ще премине в опозиция.

В четвъртък Шулц каза пред членове на своята партия: „Не е нужно да управляваме на всяка цена, но и не трябва да отхвърляме всяко участие в коалицията".

Той обеща да защитава Европейския съюз и призова до 2025 г. той да се превърне в Обединени европейски щати или в противен случай националистите ще победят.

Меркел каза в отговор, че целта ѝ е по-добри сътрудничество между държавите, вместо федерализиране на Европа.

Коалиционните преговори ще стартират идната седмица и в случай на успех ще доведат до нова „широка коалиция" между двете партии. При неуспех ще се наложи или формиране на правителство на малцинството на Меркел, или нови избори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.