• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

От Турция с празни ръце: Politico за провалилата се мисия на Меркел

От Турция с празни ръце: Politico за провалилата се мисия на Меркел

/КРОСС/ На Анкара й се сториха недостатъчно трите милиарда евро, полагащи се за реализацията на съвместния с ЕС план за борба с бежанската вълна от Сирия, и сега антикризисната стратегия на Меркел е под заплаха, пише вестник Politico, цитиран от РИА Новости.

Турция, превърнала се в пристанище за голям брой сирийски бежанци, е в центъра на стратегията на Меркел за разрешаване на бежанската криза, отбелязва изданието. През ноември миналата година Евросъюзът съгласува с Анкара план за действие, в който влизаха и действия за подобряване на условията за бежанците в Турция, които биха ги подбудили да не продължават движението си в Европа. В реализирането на плана възникнаха пукнатини – изпълняването на споразумението бе затруднено от неуредени финансови спорове и неизпълняване на своята част от задълженията от страна на Турция.

„Меркел отчаяно се опитваше да намери бързо решение за кризата, отбивайки нападките на немските популисти“, пише Politico.

Състоялата се в понеделник среща между Ангела Меркел и Реджеп Ердоган е шестата поред от октомври насам, поради което немските медии започнаха да се шегуват с канцлера: с турските министри Меркел се среща по-често, отколкото със своите. Изданието подчертава, че количеството не е прераснало в качество – нито Ердоган, нито премиерът Ахмет Давутоглу са предложили нещо по същество.

Анкара, например, се е съгласила да сътрудничи с немските доброволчески организации за помощ на бежанците и е дала одобрението си за координирането на действията на своята полиция с колегите им от Германия за борба с нелегалните трафиканти на мигранти. Меркел и Давутоглу също се сетиха и за НАТО – планира се силите на алианса да се използват за патрулиране на морската граница между Турция и Гърция, но този проект е едва в стадий на обсъждане, уточнява изданието.

Колкото и важни да са били тези стъпки, то те не са това, което очакваше Берлин. Политическите опоненти на Меркел нарекоха това нейно посещение пълна загуба на време.

“Постоянните пътувания в Анкара не могат да заменят една правителствена програма за борба с кризата, каквато все така липсва”, коментира заместник-председателят на Европарламента Александер Ламбсдорф.

Що се отнася до парите, Турция вече предяви искания за много повече от предложената от ЕС помощ в размер на 3 млрд. евро.

“Първо ние трябва да похарчим тези пари и чак след това може да се върнем към този въпрос”, заяви Меркел в отговор на въпроса дали ЕС ще увеличава финансовата помощ за Турция, за да спира бежанците. Отговорът на Меркел показа, че ЕС на практика остава без друг отговор, резюмира Politico.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.