• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Дълговете в държавната енергетика достигнаха 5 милиарда лева

Дълговете в държавната енергетика достигнаха 5 милиарда лева

/КРОСС/ Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това отчетоха експерти на конференция под патронажа на енергийния министър. По думите на Теменужка Петкова ситуацията се подобрява. Забавяне в момента има при процедурата за нов конкурс за АЕЦ "Белене". В натрупаните дългове влизат задължения на държавните Национална електрическа компания и ТЕЦ "Марица изток 2", както и на общинското дружество "Топлофикация София".

Антон Иванов, Български енергиен форум: Сумирането на тези числа надвишава 5 млрд., но това не е основният проблем, самото число, то не е изненада за хората, които работят в сектора, това, което за мен е по-важно е, че дефицитите в енергетиката продължават да нарастват.

Според анализатора решенията са три: продажба на част от държавните компании, освобождаване на пазара на електроенергия и неизбежно повишаване на цените на тока.

"Въпросът е да се намери баланса на социално поносимата цена на електрическата енергия и съответно да се приложат други мерки, които да позволят да се балансират загубите в енергетиката.", коментира Антон Иванов.

Енергийният министър не потвърди цифрата от 5 млрд. лева, която се получава при преглед на отчетите на държавните дружества, но увери, че вече са взети мерки за овладяване на дефицитите.
"Знаете какви мерки предприехме и законодателни и регулаторни, беше създаден фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните мерки свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на Европейската комисия.", каза Теменужка Петкова по темата.

Проблем остава държавният ТЕЦ "Марица изток 2", който може да фалира ако не бъде подпомогнат от държавата с 200 млн. лева. Към момента обаче страната ни не е получила разрешение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с допълнителни въпроси. Забавяне от близо пет месеца има и при обявяването на процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на Европейския съюз, това разбира се отнема време, очакваме разбира се до края на май най късно в началото на юни да бъде публикувана, от тогава ще тече и срока за подаване на заявления, който е 90 дни.

До месец ще отпаднат и таксите за внос и износ на електроенергия. В страната вече се внася по-евтин азербайджански ток, показват данните на търговците, което се очаква да свали и цените на електроенергия за бизнеса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Умишлено се трупат дългове, за да се продадат държавните компании и след това токът да скочи драстично! Защо не обяснят, защо продаваме ток на други страни на цена, по-ниска от тази, за България? Защо създават умишлено дефицит на борсата за фирмите?

17.05.2019 20:13:50

Анонимен

Изкуствено създадени от крадене!

17.05.2019 18:13:10

Анонимен

Няма такова нещо като българската енергетика , една структура тотално зависима от Русия и тотално крадена от московски проксита , да ни е честито робството ....

17.05.2019 13:41:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.