• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Архитектите топят митрополит Николай пред патриарха

Архитектите топят митрополит Николай пред патриарха

Пловдив /КРОСС/ Съюзът на българските архитекти моли патриарх Неофит да спре митрополит Николай да ремонтира манастира "Свети свети Кирик и Юлита". В светата обител владиката влезе на 11 септември, когато Пловдивският апелативен съд го върна на Църквата след 5 г. съдебен спор. Още на следващия ден бригада от митрополията започна разчистване на комплекса и обновяване на църквата, която десетилетия не е функционирала по предназначение. На връх храмовия празник Петковден манастирът се изпълни с богомолен народ и след ритуала по обновление и първата литургия той вече е истински молитвен дом.
Архитектите, които са ползвали светата обител като творческа база в продължение на 40 г., никога не са имали претенции към църквата, както и не са се грижили за нея. Но в писмото сега пишат:

Умоляваме Ваше светейшество да се вземат мерки за запазване на църковния храм „Св. Петка (Параскева)", който е паметник от национално значение и за първи път е построен в 13-ти век от тамплиерите, по-късно е разрушаван и възстановяван, но са останали знаци с малтийски кръстове, фрески с кръстоносци, слънца, шестоъгълни звезди и други символи.
САБ е вложил значителни средства за реставрация на над 40 икони от иконостаса, 6 от които са на Захари Зограф, които надлежно са предадени от нас в музея на Пловдивска митрополия по опис. Част от фреските са свалени по специализиран проект, реставрирани са от специалисти по договор със САБ и стоят на съхранение в залите за обучение в комплекса, който е светски по функция, но манастирски по визия. Останалите фрески са в лошо състояние и също подлежат на реставрация, както и покривът. Той постоянно е ревизиран, но за цялостно решение са необходими спешни мерки и финансиране.
Считаме че е наш дълг да Ви сезираме, тъй като става въпрос за историческа ценност и не бихме искали този храм да последва скандалната съдба на пловдивската църква „Св. Марина", облепена с тапети, имитация на фрески.
Подписът е на арх. Георги Бакалов.
Отговор от патриарх Неофит няма, пише "Марица".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.