• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Законодателни промени ще подобряват качеството на въздуха в градовете

Законодателни промени ще подобряват качеството на въздуха в градовете

/КРОСС/ С промени в законодателството ще се ограничи вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух и ще се подобри качеството му в градовете. Проектът на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) е внесен за разглеждане от Народното събрание, като предстои първо четене в пленарна зала, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според чл.27 от ЗЧАВ кметовете на общини с наднормени стойности на вредни вещества в атмосферния въздух, трябва да разработят общински програми, с мерки за справяне с проблема, а общинските съвети трябва да ги приемат. „Във връзка с установената необходимост от подобряване на работата по разработването и изпълнението на общинските програми, е разработен Закон за изменение и допълнение на ЗЧАВ, с който се създава правна възможност за прилагане на допълнителни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от страна на местните власти", коментират от министерството.

Основните промени в ЗИД на ЗЧАВ са свързани със създаване на правна възможност общинските съвети да приемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, които до момента не са прилагани в страната и не присъстват в мерките от общинските програми.

Такива мерки обаче се прилагат и не са прецедент в много общини от Европейския съюз. Една от тях е създаването на зони за ниски емисии на вредни вещества, посочиха от МОСВ. Мярката е насочена основно към секторите транспорт и битово отопление. Промените ще дадат възможност на местната власт да прилага при необходимост тези мерки на територията на общината.

Според друга предвидена промяна, при даване на указания до кметовете на общини от министъра на околната среда и водите, те да стават задължителни. Допълнително се създава възможност общинските съвети да включват такива мерки в програмите на общините.

Промените в ЗЧАВ създават също правна възможност за налагане на санкции на кметове и длъжностни лица, коментираха от МОСВ. Те ще могат да се налагат при неспазване на задълженията за разработване на общинските програми за чистота на въздуха, при неизпълнение на заложените в тях мерки или за неизпълнение на указания от екоминистъра. Със законодателните изменения се определят редът и лицата, които ще налагат тези санкции, информира Дарик.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.