• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

ВСС одобри пакет от мерки, които да залегнат в Плана за действие на правителството по препоръките в Доклада на ЕК

ВСС одобри пакет от мерки, които да залегнат в Плана за действие на правителството по препоръките в Доклада на ЕК

/КРОСС/ВСС одобри пакет от мерки, които да залегнат в Плана за действие на правителството по препоръките в Доклада на ЕК. Това съобщи Соня Найденова, член на ВСС.

Проектът на решение за одобряване на План за действие с краткосрочни мерки за изпълнение на препоръките от Доклада на европейската комисия от 2016 г., в рамките на механизма и сътрудничество е посочен като точка четвърта от дневния ред на магистратите. Той е внесен от Комисия "Международна дейност" на ВСС. На извънредно заседание преди седмица членовете на съвета близо 5 часа обсъждаха критиките към кадровия органа на съдебната власт, посочени в доклада на ЕК.

Членовете на ВСС коментираха, че в него се поставят укори към работата на Съвета, но част от тях са адресирани и към законодателната и изпълнителната власт. Те се обединиха около извода, че най-важната препоръка в Доклада е институциите, включително ВСС, да въведат и да спазват ясни стандарти за назначенията, за дисциплинарните производства и при реформата на съдебната карта. В края на дискусията Висшият съдебен съвет прие предложените от Комисията „Професионална квалификация, информационни технологии и статистика", Комисията по предложенията и атестирането, Комисията по дисциплинарните производства и Комисия „Международна дейност" мерки за работа. Решено бе, те да бъдат обсъдени във всички Постоянни комисии на Висшия съдебен съвет до 9 февруари. До тогава членовете на ВСС имаха възможност да се правят нови предложения. Всички набелязани мерки ще бъдат обсъдени и приети на заседанието на ВСС, след което ще бъде предложено те да залегнат в Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 27.01.2016 г.

„Това са мерки основно насочени към частта препоръките на доклада, касаещи ВСС, но не само. Те са свързани с постоянен мониторинг и усъвършенстване на централизираната система за случайно разпределение, с преглед на правилата за избор на административни ръководители, подобряване на качеството на стандартите за избор на административни ръководители, изготвяне на нова методика за атестиране, съобразно предстоящите промени в Закона за съдебната власт", обясни Соня Найденова пред журналисти. Тя допълни, че е важна мярката по препоръката на ЕК ВСС да се ангажира да изведе проблеми от системен характер, в следствие на проверката в Софийски градски съд и в други органи на съдебната власт.

„Предложили сме мерки и в областта стандарти в съдебната система, свързани с оптимизиране на щатната численост", посочи Найденова. По думите й, има и предложения за законодателни промени, чрез които да се осигури равномерно разпределение на делата между различните органи на съдебната власт и изготвяне на модел за оптимизиране на съдебната карта на регионните съдилища и прокуратури, както и разработване и внедряване на единна деловодна информационна система и пътна карта за териториалната структура на останалите съдилища.

Соня Найденова уточни, че съгласно решение на Съвета одобрените мерки ще бъдат публикувани и на страницата на ВСС до края на деня. Точката за приемането на мерките бе заложена като четвърта от дневния ред на магистратите, но бе отложена за по-късен етап от заседанието.

В края на годината ще кажем с какви действия какъв e постигнатият резултат по препоръките на ЕК, каза Найденова. Мерките сами по себе си са мерки, но в края на годината ние трябва да кажем с какви действия и какъв постигнат резултат сме посрещнали тези препоръки. Разбира се, те в голямата си част са базирани на констатации, които не са ласкателни за работата на ВСС, допълни тя. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.