• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Консумацията на червеното месо и връзката му с рака

Консумацията на червеното месо и връзката му с рака

/КРОСС/ Въпреки че червеното месо е отличен източник на протеини и желязо, то съдържа и големи количества наситени мазнини, които могат да повишат нивото на холестерола в кръвта. Освен това, когато се готви при високи температури, високопротеиновите храни като червено месо могат да произведат канцерогени.

Има доказателства, че консумацията на големи количества червено месо повишава риска от колоректален рак както при мъжете, така и при жените. Въпреки че многобройните проучвания не са напълно последователни, те отчитат положителна връзка между консумацията на червено месо и рака на дебелото черво.

Съществуват няколко механизма, които се стремят да обяснят връзката между консумацията на червено месо и рака на дебелото черво. Специфичното съдържание на мастни киселини в червеното месо може да бъде особено вредно. Но мастните киселини в говеждото месо се припокриват по съдържание с тези в млечните продукти, които не са свързани с рака на дебелото черво. Мазнините от червеното месо обаче се усвояват по-трудно през тънките черва, отколкото мазнините от други източници, следователно, по-голямо количество от тях може да достигне до дебелото черво.

Също така високите нива на консумация на червено месо могат да повишат концентрациите на желязо във фекалиите, което може да повлияе на риска от рак на дебелото черво чрез генериране на хидроксилни радикали.

Връзката между консумацията на червено месо и риска от рак на простатата е изследвана в редица случаи, като резултатите показват положителна връзка. Рискът от напреднал рак на простатата е над два пъти по-висок сред мъжете, които консумират червено месо често, отколкото сред тези, които го консумират рядко.

Данни за консумацията на червено месо и риска от рак на панкреаса са донякъде непоследователни, но като цяло подсказват за положителна връзка.

Възможна връзка между консумацията на червено месо и риска от рак на бъбреците е оценена в няколко проучвания, които насочват, че от значение е и начинът на приготвяне и термичната обработка на месото. Консумацията на пържено и задушено месо се свързва с увеличение на риска от развитие на рак в сравнение с печеното. Също така консумацията на меса, които са приготвени с по-дълга термична обработка, увеличава риска от възникване на рак.

 

Източник: www.puls.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.